Drets Socials

Imatge de la reunió

La consellera de Benestar Social i Família es reuneix amb l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya

query_builder   3 juny 2013 17:40

event_note Nota de premsa

La consellera de Benestar Social i Família es reuneix amb l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya

Neus Munté ha convocat als dos presidents de les entitats municipalistes per analitzar la situació dels serveis socials bàsics i fer més estreta la col·laboració
Imatge de la reunió
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, s’ha reunit avui amb el president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i el nou president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, per analitzar conjuntament amb les entitats municipalistes l’actualitat més vinculada als serveis socials bàsics que es fan cada cop més imprescindibles degut a la situació actual i que gestionen els ajuntaments, els consells comarcals i els consorcis municipals en coordinació amb la Generalitat.
 
La voluntat de la consellera ha estat consensuar amb el món local el rebuig unitari al Projecte de llei estatal de racionalització i sostenibilitat de l’administració local que promou el Govern espanyol, especialment en allò que concerneix l’assistència social bàsica. Munté, com en altres ocasions, ha valorat el projecte de llei com una amenaça i una nova mostra de la voluntat recentralitzadora de l’Estat, que contravé l’esperit dels serveis socials a Catalunya, on els ens locals i comarcals són porta d’entrada al sistema i eix vertebrador de la xarxa de serveis.
 
Contractes programa
D’altra banda, la consellera Neus Munté ha compartit amb els presidents de les dues entitats municipalistes les previsions del Departament pel que fa als contractes programa 2013 en matèria de serveis socials, benestar social i polítiques d’igualtat al conjunt de Catalunya.
 
La voluntat de Benestar Social i Família és continuar amb els criteris de priorització i optimització dels recursos existents que varen caracteritzar l’exercici anterior. En línies generals, s’aposta pel manteniment de les plantilles de professionals dels serveis bàsics d’atenció social i dels Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) i per la continuïtat dels serveis finançats el 2012.
 
El contracte programa és l’instrument més adequat per fixar la relació entre el Departament i els ens locals i comarcals. A través d’aquesta fórmula els ajuntaments, els consells comarcals i els consorcis municipals reben el finançament que els correspon de la Generalitat segons un sistema de transferència fixat per llei. L’any passat Benestar Social i Família va assignar 183,4 milions d’euros al finançament dels serveis socials bàsics, programes de benestar social i polítiques d’igualtat que presten els ens locals i comarcals de Catalunya.  
 
El Departament, l’ACM i la FMC varen signar fa un any l’Acord marc per a la coordinació, cooperació i col·laboració en matèria de serveis socials, programes relatius al benestar social i polítiques d’igualtat pel període 2012-2015. Aquest acord estableix els criteris generals respecte els serveis socials bàsics, polítiques d’igualtat i els serveis especialitzats adreçats a col·lectius com ara famílies amb infants de curta edat, gent gran, infants i adolescents, persones amb discapacitat, amb malaltia mental, amb problemes de drogodependències, afectades pel VIH/Sida o persones immigrades, entre d’altres.
 
L’objectiu de Benestar Social i Família era i és establir acords quadriennals per garantir més estabilitat als ens locals i comarcals. El finançament a través del contracte programa també millora l’optimització de recursos i contribueix al desenvolupament d’un sistema més sostenible.

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la reunió d'aquesta tarda a la seu del Departament

Imatge de la reunió d'aquesta tarda a la seu del Departament
JPG | 2324