govern
 
·         En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, el conseller de la Presidència reitera el “compromís” de tirar endavant la consulta perquè tothom es pugui expressar “en condicions de llibertat”. “Es tracta de preguntar al poble de Catalunya cap a on vol tirar i això no hauria de fer por a ningú”
 
·         “Tenim la pressió fiscal a dalt de tot i hem fet mes retallades que ningú, ara hem de posar tots els esforços col·lectivament que des de Catalunya, ja no podem fer res més”
 
“Com es podrà presentar al món Espanya com un estat democràtic dient que no deixa votar una part dels seus ciutadans perquè té por del resultat de la votació? Això no és un argument plausible enlloc del món democràtic”. En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha reiterat el “compromís”·de l’Executiu de tirar endavant la consulta sobre el futur de Catalunya. “Es tracta de preguntar al poble de Catalunya cap a on vol tirar i això no hauria de fer por a ningú”, ha manifestat.
 
“Quan hi ha diferents criteris se’n parla, es debat i s’acaba votant i s’assumeix el resultat de la votació. Per què al president Rajoy o al PP els fa por que votem a Catalunya? Per què els fa por la democràcia? [...] “Quant de temps es podran resistir els demòcrates espanyols a que no es pugui preguntar al poble de Catalunya sobre el seu futur?”, s’ha preguntat Homs, i ha defensat que “cadascú ha de poder fer en condicions de llibertat” i, després “assumir el resultat, el que sigui”. El titular de la Presidència ha insistit que “no deixarem d’intentar” de dialogar amb l’Estat i s’ha mostrat convençut que “aquest argument caurà com una poma madura”. I ha advertit: “d’eines jurídiques per consultar el poble de Catalunya, n’hi ha per triar i remenar; és qüestió de voluntat política”.
 
 
‘Paguem més que ningú, fem més retallades que ningú’
 
El conseller Homs ha insistit que Catalunya “ha de pressionar per tot arreu perquè tinguem aquest objectiu de dèficit que encara no tenim” i que s’hauria de situar en el terç del total autoritzat per l’Estat espanyol. “Tenim la pressió fiscal a dalt de tot i hem fet més retallades que ningú, ara hem de posar tots els esforços col·lectivament aquest mes que ens queda a dir que nosaltres, des de Catalunya, ja no podem fer res més. Senyor Montoro, deixi anar metxa, deixi’ns marge”, ha afegit.
 
 
‘Desgast pel desgast’
 
D’altra banda, el conseller Homs ha denunciat que l’oposició busca el “desgast polític” del Govern amb la renuncia del director general de Serveis Penitenciaris, qui “ha donat les explicacions que calia donar”. “A determinada part de l’oposició no li interessen determinades explicacions i es dediquen a un joc tàctic que simplement consisteix en el desgast pel desgast”, ha lamentat, i ha instat el ministre de l’Interior, la presidenta del PPC, el CNI i el director general de la policia espanyola a comparèixer el Parlament, tal com ha sol·licitat la comissió parlamentària sobre l’espionatge polític. “Valdria la pena que es donessin explicacions, però n’hi ha alguns que ni tan sols es presenten al Parlament a donar explicacions quan se’ls ho demana”, ha denunciat i ha afegit. “Quan les coses s’expliquen parcialment, esbiaixadament, posant el focus en un sentit i no veient la totalitat, es poden treure conclusions errònies”.