El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha fet aquest vespre, a Barcelona, la cloenda de l’assemblea anual de la Federació Avícola Catalana (FAC), que s’ha celebrat a la Llotja del Mar. Durant la seva intervenció, el conseller ha proposat que el sector avícola català segueixi anant pels camins de la qualitat, la sanitat i la competitivitat, i ha afirmat que aquest sector té tot el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM).
El sector avícola està fortament especialitzat en dos subsectors: engreix de pollastres per a sacrifici i producció d’ous per a consum humà. L’avicultura és el segon subsector ramader en importància quant a l’aportació a la Producció Final Agrària (PFA) i el tercer de tots els subsectors agraris. Catalunya és la primera comunitat autònoma en sacrifici d’aviram i la quarta en producció d’ous per a consum.
El sector avícola català té, per tant, un important pes en l’economia catalana i també respecte a la resta de l’Estat en xifres, amb una capacitat per a prop de cinc milions d’aus. Es tracta d’un sector dinàmic, amb una gran capacitat de renovació. Cal tenir en compte que l’Estat espanyol exporta un 30% de la producció d’ous, especialment al Regne Unit, i que bona part de la producció catalana també va fora de Catalunya.
En el decurs de la cloenda, el conseller ha encoratjat el sector avícola català a seguir apostant per complir la normativa europea com a garantia de qualitat, sanitat i competitivitat, després del procés d’adaptació de les explotacions de gallines ponedores a aquesta normativa. “El compliment la normativa europea resulta bàsica. La sanitat és una autèntica barrera per a la comercialització dels productes, i per això el DAAM vetlla de forma especial per garantir l’excel·lència dels productes catalans”, ha afegit..
“Sóc conscient que aquesta adaptació ha estat un dels principals reptes del sector en els darrers anys. Ha estat un procés llarg, que ha fet que molts es quedin pel camí. Per això us expressar el meu reconeixement als que heu fet el procés d’adaptació. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha estat el vostre costat al llarg d’aquest procés i continuarà això en tot allò relatiu a l’alimentació i la sanitat animal”, ha assenyalat també Pelegrí.
El conseller ha subratllat que el DAAM porta a terme una política molt activa en el camp de l’alimentació i la sanitat animal. Així, ha recordat que el Departament va crear un grup dedicat especialment a l’alimentació animal, i que realitza tot un seguit d’actuacions molt potents en la prevenció sanitària
Pelegrí ha destacat especialment que aquestes actuacions han permès recentment detectar un focus de grip aviària i actuar ràpidament per evitar la seva expansió. D’acord amb la Directiva 82/894/CEE, relativa a la notificació de les malalties dels animals, el DAAM va activar el 14 de maig les mesures previstes als plans de vigilància de la sanitat avícola, davant la confirmació en laboratori de referència d’un cas d’influència aviària de baixa patogenicitat en una explotació d’aviram de gallines reproductores. El cas es va detectar per part de la pròpia explotació en aplicació del Pla de vigilància de la sanitat avícola de Catalunya. El Departament va activar el protocol de mesures preventives per a aquests casos (presa de mostres, immobilització, sacrifici dels animals i desinfecció) i es va procedir a la comunicació corresponent al Ministeri.
En aquesta tasca de prevenció i eradicació, el conseller ha recordat el paper decisiu del Centre de Sanitat Avícola de Catalunya (CESAC), la qual cosa, ha dit, “permet una col·laboració estreta i constant amb les polítiques sanitàries que es marquen des del Departament”.
Pelegrí ha afegit que “l’augment de la qualitat dels sistemes productius millora, sens dubte, el rendiment de les explotacions, ja que el producte que arriba al consumidor resulta més bo, més segur i més apreciat pels consumidors, la qual cosa ens permetrà obrir nous mercats. El compliment de la normativa europea és bàsic per garantir la nostra fortalesa”.
El conseller ha apuntat també la importància d’elaborar el producte des del camp fins a la taula, aconseguint competir i ser present en el global de la cadena alimentària, trobant col·laboradors en les diferents parts del procés. “Aquest és sens dubte l’altra dels grans reptes: aconseguir la col·laboració entre tots els integrants de la cadena”, ha indicat el conseller, el qual ha conclòs la seva intervenció encoratjant aquest sector a seguir sent clau en l’economia agropecuària catalana i a continuar apostant també per la formació i la recerca com a eina de professionalització i emprenedoria.