IDESCAT

Índex de competitivitat en preus de la indústria. 4t trimestre del 2012

La indústria catalana empitjora la competitivitat en 0,9 punts interanuals respecte als països industrialitzats al quart trimestre del 2012

query_builder   7 juny 2013 12:17

event_note Nota de premsa

Índex de competitivitat en preus de la indústria. 4t trimestre del 2012

La indústria catalana empitjora la competitivitat en 0,9 punts interanuals respecte als països industrialitzats al quart trimestre del 2012

Al quart trimestre del 2012, l’índex de competitivitat en preus de la indústria catalana en relació amb els països industrialitzats mostra un retrocés de 0,9 punts percentuals respecte al mateix període de l’any anterior. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) i el Departament d’Economia i Coneixement, els productes industrials catalans han registrat una pèrdua de la seva competitivitat respecte a totes les àrees geogràfiques, excepte amb els nous països industrialitzats asiàtics, on la millora de competitivitat ha estat d’1,8 punts percentuals.
 
L’anàlisi dels components de l’indicador mostra que la pèrdua de competitivitat és resultat de l’evolució desfavorable del component preus, que ha empitjorat en 1,6 punts percentuals respecte al mateix trimestre de l’any anterior. El component nominal ha compensat parcialment aquesta evolució desfavorable dels preus industrials, ja que l’evolució dels tipus de canvi nominals han registrat una millora de 0,7 punts percentuals derivat de la tendència a la depreciació de l’euro respecte dels principals socis comercials fora de la zona euro.
 
Per àrees geogràfiques, Catalunya registra una millora de competitivitat únicament amb els nous països industrialitzats asiàtics, amb una millora de l’índex d’1,8 punts percentuals respecte del mateix període de l’any anterior. Cal destacar l’impacte positiu dels tipus de canvi nominals, on la depreciació de l’euro respecte d’algunes de les principals monedes d’aquesta àrea es va traduir en una reducció del component nominal de 6,4 punts percentuals. El guany de competitivitat s’ha compensat en part amb la pèrdua de competitivitat del component de preus (de 4,3 punts percentuals)
 
Respecte dels països desenvolupats s’aprecia una pèrdua de l’indicador de competitivitat (d’1,1 punts percentuals), que s’explica principalment per l’evolució dels preus industrials, que han augmentat 1,3 punts percentuals. Pel que fa als mercats de la zona euro es detecta també una pèrdua de competitivitat, de 0,8 punts percentuals. En el cas dels mercats europeus l’empitjorament de l’índex de competitivitat és més moderat, de 0,2 punts percentuals respecte del mateix període de l’any anterior, tot reflectint l’evolució del component preus, que empitjora 0,9 punts percentuals.

1  

Fitxers adjunts

NPpcsi20124

NPpcsi20124
PDF | 44