Aquests dos establiments funcionen com a centre especial de treball i són gestionats pel Centre Especial de Treball Apromi Planters, de l’Associació Talma

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat avui dues floristeries a la comarca de les Garrigues, una a Juneda i una altra a les Borges Blanques. Aquests establiments estan gestionats pel Centre Especial de Treball (CET) Apromi Planters, de l’Associació Talma.
En les dues inauguracions, la consellera ha estat acompanyada per l’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir; l’alcalde de Juneda, Antoni Millas; el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Juli Muro, i el president de Talma, Antoni Mateus. Prèviament a les inauguracions, la consellera Munté ha fet una visita oficial als ajuntaments de les Borges Blanques i Juneda.
Les dues floristeries que s’han inaugurat avui donen feina a 5 persones. L’establiment de les Borges Blanques està ubicat al número 2 del carrer Nou, mentre que la botiga de Juneda es troba al número 17 del carrer La Font.
La consellera Munté en les seves intervencions ha volgut fer un reconeixement a “la tasca i expertesa d’entitats com l’Associació Talma que treballen per la cohesió social”. Així mateix, ha volgut destacar “la importància d’iniciatives com aquesta al servei de les persones amb més dificultats. En aquests moments tenim la necessitat, més que mai, de projectes que donin oportunitats a les persones que troben més dificultats a l’hora d’accedir a un lloc de treball”. En aquest sentit, la consellera ha insistit que “amb iniciatives com aquestes treballem plegats per preparar el país a sortir de la crisi, perquè aquesta sortida es produeixi el més aviat possible”. La consellera ha afegit que “entre tots hem de destinar tots els recursos i energies possibles per a construir una societat més justa i oferir oportunitats a les persones més vulnerables”.
Munté ha volgut recordar “que els recursos davallen cada cop més des de l’Estat però a Catalunya hem estat sempre pioners en l’àmbit dels centres especials de treball i hem de seguir donant impuls a aquestes polítiques”. També ha conclòs que “avui veiem reflectit en aquestes floristeries noves possibilitats d’ocupació i de servei a les persones, tasques que entitats com l’Associació Talma posen al servei del municipi, de la comarca i, per descomptat, de la societat sencera”.
En total, a Apromi Planters hi treballen 23 persones amb discapacitat o malaltia mental, que desenvolupen diferents activitats: manipulats (components de l’automòbil, entre altres), servei de neteja i pintura viària, i serveis de jardineria. Dins de la secció de jardineria, el CET disposa d’un garden amb venda de planta i complements, amb una experiència de 8 anys.
A banda de la inauguració de les dues floristeries, aquest any Apromi Planters ha començat a fer cultiu de planter ecològic certificat i ha posat en marxa un hort per a autoconsum. Ara l’entitat es planteja un nou repte: la fabricació de iogurts i productes làctics conjuntament amb el Camp d’Aprenentatge Les Obagues. Aquesta nova secció crearà 3 nous llocs de treball per a persones amb discapacitat.
Una entitat fundada el 1976
L’Associació Talma –abans denominada Associació Pro-minusvàlids de la Comarca de les Garrigues (APROMI)– és una entitat sense afany de lucre i declarada d’utilitat pública que es dedica a l’atenció i inserció sociolaboral de persones amb discapacitat, malaltia mental o risc d’exclusió social de la comarca de les Garrigues. Es va fundar el 20 d’octubre de 1976 a Juneda, a iniciativa d’alguns pares i d’algunes entitats de la vila i la comarca amb el suport del Departament d’Ensenyament i, més tard, de Benestar Social i Família.
A banda del CET Apromi Planters, Talma gestiona un Servei de Teràpia Ocupacional, un Servei Ocupacional d’Inserció, un Centre d’Educació Especial, dues Llars residència, un Club Esportiu, un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE), un Centre de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) i un servei privat de psicologia, logopèdia i fisioteràpia adreçat a tota la població.
Els Centres Especials de Treball
Els CET són empreses que asseguren un treball remunerat a persones amb discapacitat, garantint la seva integració laboral. La seva plantilla ha de comptar amb un mínim del 70 per cent de persones treballadores amb un grau de discapacitat igual o superior a un 33 per cent. Són també un mitjà d'integració de persones amb discapacitat en el règim de treball ordinari.
Tenen com a finalitat assegurar un lloc de treball remunerat i la prestació d'uns serveis d'ajustament personal i social que requereixi el seu personal amb discapacitat. L'objectiu d'aquests centres especials de treball és productiu com en qualsevol altra empresa, però la seva funció és social.
Poden incorporar-se com a treballadors o treballadores en els CET les persones amb discapacitat física, psíquica i sensorial. Gairebé la totalitat de la plantilla dels centres especials de treball estarà constituïda per treballadors i treballadores discapacitats, sense perjudici de les places en plantilla del personal no discapacitat, imprescindible per al desenvolupament de la seva activitat.
Els CET poden tenir caràcter públic o privat, i poden ser creats per les Administracions Públiques, directament o bé en col·laboració amb altres organismes, per entitats, o per persones físiques, jurídiques o comunitats de béns amb capacitat jurídica per ser empresaris.
La creació dels CET exigeix la seva qualificació i inscripció en el Registre de Centres Especials de Treball de Catalunya.
1