El director dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació, Ferran Roquer; l’alcalde de Calonge, Jordi Soler; el president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Miquel Calm, i la subdirectora general de Programació Turística de la Generalitat, Carme Rubió, han presentat avui la candidatura catalana a la sisena edició dels Premis Europeus d’Excel·lència Turística (EDEN), que atorga la Unió Europea i que  enguany reconeix les destinacions de turisme accessible.

Una imatge de la presentació
Una imatge de la presentació de la candidatura
La Direcció General de Turisme ha presentat avui la candidatura de Calonge - Vies Verdes com la destinació turística que representarà Catalunya en la convocatòria 2013 dels Premis Europeus d’Excel·lència Turística (EDEN). L’acte, celebrat a la platja de Torre Valentina, ha comptat amb la participació del director dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació, Ferran Roquer, de l’alcalde de Calonge, Jordi Soler, del president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Miquel Calm, i de la subdirectora de programació turística de la Generalitat, Carme Rubió.

Ferran Roquer ha destacat que aquest projecte "és un gran actiu que lliga sol, platja, cultura i accessibilitat per a tothom com a valor afegit, convertint-se en un gran model turístic que uneix una destinació madura com és Calonge-Sant Antoni amb una destinació emergent com és Vies Verdes". Per Carme Rubió aquesta "és una aposta guanyadora, una destinació que es basa en un turisme amb un nivell de qualitat superior i que ha estat treballat durant molts anys per ser la candidatura als premis EDEN".

Miquel Calm ha afegit que "tenim la millor xarxa de senderisme i cicloturisme d'Europa, una xarxa ben cuidada i conservada i molt potent". Finalment, Jordi Soler ha tancat la presentació ressaltant que "hem unit la força de l'interior i la de la costa, i que el projecte d'accessibilitat a Calonge-Sant Antoni neix el 2005 i ha donat els resultats previstos i somniats". L'alcalde ha destacat que l'any 2012 més de 1.300 persones han utilitzat el servei de bany accessible de la platja de Torre Valentina.

Enguany els guardons EDEN, impulsats per la Comissió Europea, premien destinacions europees de turisme accessible, aquelles que han basat el desenvolupament econòmic local en una oferta oberta a tots els turistes, independentment de les seves limitacions físiques o d’edat. En concret, es tracta de projectes centrats en equipaments i instal·lacions sense barreres, en transport adaptat a tots els usuaris, en serveis i activitats de qualitat amb personal format i amb un sistema de reserves i webs accessible a tothom, entre d’altres.

En aquesta edició, la sisena dels Premis EDEN, la Generalitat de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Turisme, ha apostat per Calonge - Vies Verdes com un projecte d’una destinació de litoral totalment renovada, Calonge, enllaçada a les destinacions emergents de l’interior mitjançant una xarxa de vies verdes. Es tracta d’una candidatura innovadora, que representa un model turístic ètic, responsable i sostenible en el qual hi participen tant administracions públiques com empreses del sector privat. Calonge - Vies Verdes ofereix la possibilitat d’accedir a tots els serveis i productes turístics (sol i platja, senderisme, cicloturisme, cultura, natura, enoturisme, entre d’altres) a totes les persones, tinguin o no una afectació física, psíquica o sensorial, permanent o temporal.

Calonge disposa de platges adaptades, equipaments adequats, establiments accessibles de qualitat, senyalització apropiada i guies en sistema Braille. En els darrers anys Calonge també ha desenvolupat el projecte La Platja a l’Abast de Tothom a Torre Valentina, que l’estiu passat va donar servei a més de 1.300 persones amb discapacitat. Aquest és un servei completament adaptat, amb zona d’aparcament, dutxes, vestidors, i cadires amfíbies, a més de monitors especialitzats per assistir al bany a persones amb discapacitat. Per la seva part la infraestructura de Vies Verdes són pistes amples amb desnivell mínim, amb servei de lloguer i de “transfer” de bicicletes adaptades al mateix cost que les no adaptades i centres d’atenció a l’usuari.

Calonge-Vies Verdes haurà de competir amb candidatures d’altres comunitats autònomes que també aspiren a aconseguir aquest premi europeu en què participen una vintena de països i que es resoldrà durant el segon semestre de l’any. Un cop obtinguda aquesta distinció, la Comissió Europea assumeix la promoció de les destinacions guanyadores com ara la realització de vídeos, accions a internet i l’edició de publicacions.

Projecte europeu EDEN

El guardó Destinacions Europees d’Excel·lència (EDEN) és una aposta de la Comissió Europea per promoure models turístics sostenibles que impulsin la competitivitat. L’any 2009, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, acreditat amb la Carta Europea de Turisme Sostenible, va resultar guanyador en la tercera edició d’aquests premis.

Els principals objectius d’aquests premis són incrementar la visibilitat de noves destinacions europees emergents; crear consciència de la diversitat i qualitat del turisme a Europa; fomentar la desestacionalització i descongestió dels indrets més turístics, dirigint els fluxos turístics cap a destinacions no tradicionals, i promoure la creació de xarxes entre les destinacions premiades.

Alguns dels requisits que han de demostrar els candidats als premis EDEN són, entre d’altres, el caràcter emergent de la destinació; la seva sostenibilitat social, cultural i ambiental; la implicació en el projecte d’entitats publiques i privades i de la població local; l’existència d’una estratègia turística local que contribueixi a la promoció i posada en valor del patrimoni i afavoreixi el creixement de l’economia del territori, i la seva capacitat d’atracció de noves tipologies de clients, entre ells, turistes amb discapacitat i/o mobilitat reduïda.

2  

Fitxers adjunts

Una imatge de la presentació

Una imatge de la presentació
JPEG | 566

Les autoritats a la platja de Torre Valentina

Les autoritats a la platja de Torre Valentina
JPEG | 712