El Departament d’Agricultura està convençut que la solució per a incrementar la gestió del bosc recau en la creació de nous mercats per als productes provinents del bosc, especialment per als fusters. Per això, està impulsant diferents iniciatives, entre aquestes la creació de la taula de la biomassa en el marc de la taula intersectorial forestal. La primera sessió d’aquesta taula va establir dos subgrups temàtics: un dirigit a aprofundir l’ús de la bioenergia en el sector agroindustrial, i l’altre, a la possible instal·lació de biorefineries (i en general tot allò que fa referència a la química verda que parteixi del material forestal). Una biorefineria és una instal·lació que integra processos de conversió de biomassa i equipaments per produir combustibles, energia i productes derivats de la biomassa amb valor afegit (química verda, productes tèxtils, altres). La potencialitat de les biorefineries a Catalunya té un coneixement avançat en el grup d’investigació que la UAB (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals) té en aquest camp. La taula de la biomassa, alhora, desenvolupa altres aspectes de promoció del mercat català de les bioenergies amb el Fòrum Ambiental.
Els grups comptaran no només amb la presència dels experts finesos, sinó també amb experts de la UAB, grups inversors interessats en aquest tipus d’instal·lacions i representants de les administracions més directament implicades. No hi faltaran serradors i empreses del sector forestal, que poden veure com es poden acoblar a les seves actuals instal·lacions plantes de biorefineries que poden ser un complement interessant en el seu negoci.
A més, la visita també servirà per estudiar possibilitats per utilitzar la planta pilot que han dissenyat des de la UAB a nivell industrial, i/o també per importar el coneixement i la tecnologia finesa. Finlàndia és un país que també ha tingut una davallada de les indústries de paper i tauler aglomerat, i ha passat a aquesta nova generació industrial per compensar el negoci perdut.
Durant la visita es visitaran boscos del Solsonès i el Berguedà, s’avaluaran els nostres mètodes d’explotació, es contrastaran els criteris d’aprofitament del bosc. La visita es farà amb els enginyers forestals del Departament d’Agricultura buscant la col·laboració i l’intercanvi de coneixement i experiència del conjunt d’actors involucrats per fer efectiva una possible viabilitat d’aquestes biorefineries a Catalunya. L’objectiu final és que en un futur pròxim aquestes instal·lacions siguin una realitat i contribueixin a revaloritzar la fusta i a un major grau de gestió dels boscos a Catalunya.