Monogràfic Pla de Govern
El president de la Generalitat, Artur Mas, va presentar el passat dimarts 11 de juny el pla de Govern 2013-2016 que fixa les línies mestres de les polítiques que la Generalitat seguirà durant aquest període, on l’agenda nacional i l’agenda social van agafades del mà. El Pla del Govern es fonamenta en el programa de Govern que va presentar el president de la Generalitat durant el debat d’investidura el passat 20 de desembre de 2012, i també en l’Acord per la X Legislatura, signat per CiU i ERC.
 
Aquesta legislatura s’emmarca, com l’anterior, enmig de tres crisis simultànies:
  • La crisi econòmica i les seves conseqüències socials
  • La crisi de relacions entre Catalunya i Espanya
  • La crisi de confiança en les institucions
Tot i així, tal i com va afirmar el president en la presentació del pla, “el Govern té una agenda única on el procés nacional va lligat al progrés econòmic i social”. Mas va aprofitar la seva intervenció per subratllar que el “pla és per una legislatura completa. Encara que es faci la consulta el 2014 aquesta legislatura durarà fins el 2016”.

El Pla recull els  objectius prioritaris del Govern durant el període 2013-2016, i en serà instrument i full de ruta. La seva estructura s’ha dissenyat a partir del Pla de Govern anterior i es basa en 7 eixos, 77 objectius i 355 mesures -presentades com a annex del Pla de Govern- que es divideixen en: 212 mesures d’actuacions executives, 65 mesures en matèria legislativa i 78 accions normatives.
 
Per tal d’avaluar el grau d’assoliment de les mesures impulsades per l’Executiu, el Pla de Govern també incorpora una sèrie d’indicadors que valoraran l’acompliment i el desenvolupament de les mesures al llarg de la legislatura. Aquests indicadors són d’accés públic i, per tant, permeten mesurar amb total transparència el grau d’acompliment de l’acció del Govern català.
 
El pla de Govern 2013-2016 s’estructura en els següents eixos d’actuació:
 
1. Recuperació econòmica i creació d’ocupació.
2. Cohesió social i serveis d’interès públic.
3. Dret a decidir i Transició Nacional.
4. Sostenibilitat i estabilitat de les finances públiques.
5. Agilitat i transparència de l’Administració.
6. Desenvolupament sostenible i cohesió territorial.
7. Projecció exterior i reconeixement internacional de la identitat, la llengua i la cultura catalanes.
 
Durant la presentació del Pla, el president va aprofitar per obrir les portes de l’executiu per tal de fer front als reptes de futur que encara Catalunya: “Volem anar acompanyats per la societat civil. Més enllà de la política el govern vol actuar concertadament i sumant esforços amb la societat civil, sempre que no es demanin impossibles”. A més a més, Mas va reiterar la seva crida a ERC i PSC a entrar al govern tot insistint en que “la nostra segueix sent una actitud oberta”. “Ens agradaria un govern com més ampli millor”, va afegir.
 
Mas també va recordar que “hem gestionat i posat ordre a la mala herència rebuda pel tripartit, que era molt negativa. Ho continuarem fent, però posarem més l’accent per preparar-nos per un escenari de país més positiu”. Tot plegat perquè “s’haurà de preguntar al poble i aconseguir grans majories per prendre decisions de gran magnitud que afectaran a moltes generacions”.
 
El pla de Govern 2013-16 fixa objectius com la reducció de la taxa d’atur juvenil, l’enfortiment del sistema educatiu català, la promoció d’un model assistencial sostenible i d’excel·lència, la creació de mecanismes per realitzar una consulta perquè el poble de Catalunya pugui decidir el seu futur, el disseny d’un espai fiscal català, la simplificació de l’activitat econòmica , el compliment de l’agenda catalana del corredor ferroviari o dotar el sistema cultural català de l’estructura pròpia d’un estat i propiciar l’increment del consum cultural català.

1  

Fitxers adjunts

Monogràfic en PDF

Monogràfic en PDF
PDF | 193