Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Rescat de milers d'amfibis durant les tasques de manteniment d'una bassa d'extinció d'incendis

query_builder   14 juny 2013 10:39

event_note Nota de premsa

Rescat de milers d'amfibis durant les tasques de manteniment d'una bassa d'extinció d'incendis

Fotografia de la bassa d'extinció
Fotografia de la bassa d'extinció
Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la comarca de l’Alt Penedès van realitzar el rescat, el trasllat i la translocació de larves d’amfibis que desenvolupaven el seu cicle reproductiu a una bassa d’extinció d’incendis del municipi del Montmell. L’actuació es va dur a terme amb motiu de les tasques de neteja i manteniment de la bassa que feia la Federació d’ADF del Penedès-Garraf de cara a la campanya d’incendis d’enguany.
 
Durant el buidatge de la bassa, es va aconseguir extreure aproximadament el 98% de les larves, pràcticament la totalitat. Van ser transportades després a una bassa propera a uns 1.500 m de distància.
 
Les larves trobades dins de la bassa pertanyien a 4 espècies diferents d’anurs i es trobaven en diferents estats larvaris, des de larves que encara no presentaven les extremitats posteriors fins a individus totalment metamorfosats i preparats per abandonar l’aigua:
·      Gripauet (Pelodytes punctatus).
·      Gripau comú (Bufo bufo).
·      Tòtil (Alytes obstreticans).
·      Gripau corredor (Epidalea calamita).
 
En total, es van rescatar de 4.500 a 5.000 individus, aproximadament.
 
Espècies amenaçades
 
La majoria d’amfibis estan amenaçats per l’esclafament global, que contribueix a l’assecament de tolls i basses temporals. És cabdal mantenir els punts d’aigua on habiten i es reprodueixen per conservar el major nombre de poblacions d’aquestes espècies tan importants per a la biodiversitat.
 
En aquest sentit, cal conscienciar la població que quan es fan tasques de manteniment a basses de reg o d’extinció d’incendis és important inspeccionar-les prèviament per valorar la necessitat de rescatar tant amfibis com espècies piscícoles. Els agents rurals us poden assessorar sobre com dur a terme el rescat.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agricultura.cat.
 

2  

Fitxers adjunts

Fotografia de la bassa d'extinció

Fotografia de la bassa d'extinció
JPG | 398

Detall d'un dels amfibis rescatats

Detall d'un dels amfibis rescatats
JPG | 333