• El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha inaugurat avui la jornada La mediació: el nou paradigma en la resolució de conflictes per a les empreses, els professionals i la societat, organitzada per la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i l’European Association of Judges for Mediation (GEMME)


  • Les derivacions judicials de mediacions van augmentar un 37,59 % l’any passat: les 1.777 de l’any 2011 van passar a 2.445
.
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha asseverat en la inauguració de la jornada sobre mediació de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona que, per al Departament de Justícia, “la mediació és una prioritat”. En aquest sentit, ha recordat que “Catalunya va tenir la primera llei de mediació familiar i la primera llei de mediació civil, i és pionera en l’impuls de la mediació en resolució de conflictes”.
 
El titular de Justícia ha posat en relleu que la mediació, en contraposició amb el procediment judicial, té molts més avantatges, com per exemple, que la mediació és més ràpida, que pot acabar en poques sessions i que el seu objectiu és arribar a acords beneficiosos per a les dues parts i, alhora, contribueix al diàleg i la comunicació.
 
Així, ha especificat que, a través de la mediació, “els conflictes mercantils es resolen de manera amistosa i flexible i s’evita la via judicial, amb el consegüent estalvi per a les parts”. “Amb aquesta via es contribueix a l’estabilitat i continuïtat de les relacions comercials entre les parts”, ha manifestat Gordó.
 
El conseller ha recordat que la mediació és un servei que les cambres ofereixen a les empreses per resoldre les reclamacions d’una manera econòmica i ràpida, fora dels tribunals, amb una durada de dos mesos com a màxim. El conseller ha ressaltat el paper que tenen les cambres de comerç a l’hora de fomentar la resolució dels conflictes a través de la mediació: “Són grans impulsores d’aquesta via de resolució de conflictes, alternativa a la judicial”, ha asseverat. En aquest sentit, Gordó ha posat de manifest que “ajuden amb eficàcia i competència i aconsegueixen la disminució dels litigis judicials i la millora de les relacions entre els particulars”.
 
Durant el seu parlament, Gordó ha destacat l’important augment de derivacions judicials en els últims anys i ha posat com a exemple que mentre que l’any 2011 els jutges i magistrats van derivar 1.777 assumptes, l’any passat en van derivar 2.445, un 37,59 % més.
 
Finalment, el conseller ha destacat el model de referència en què s’han convertit les cambres de comerç, i concretament la Cambra de Barcelona, pel que fa al desenvolupament de la mediació mercantil, a través de programes conjunts amb els jutjats mercantils “que contribueixen de forma molt activa a dinamitzar l’activitat i el context competitiu de la nostra economia”, ha conclòs.
 
En temes mercantils, la mediació s’aplica en casos de conflictes en relacions societàries, contractes de transport, concursos de creditors, propietat industrial i intel·lectual. I en conflictes civils s’aplica en casos de propietat horitzontal, arrendaments, reclamacions de quantitat, responsabilitat extracontractual, accidents de trànsit, responsabilitat professional, comunitat de béns, herències, divisió de cosa comuna, entre d’altres.
 
La jornada ha estat organitzada conjuntament per la Cambra de Comerç de Barcelona i l’European Association of Judges for Mediation (GEMME), amb l’objectiu de promoure la mediació com a instrument vàlid per a la resolució de conflictes i donar a conèixer els avantatges que ofereix per a les empreses, per als professionals i per a la societat.
 
Han intervingut també a la jornada inaugural el vocal del Consell General del Poder Judicial, Ramon Camp; el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno; el vicepresident de GEMME Europa, José Pascual Ortuño, i el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls.
 
 
Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona

 
La Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona és una institució centenària, fundada el 1886, amb els antecedents històrics del Consolat de Mar i la Reial Junta Particular de Comerç, que promou l’activitat empresarial i econòmica del país.
 
La Llei 5/2012, de 6 de juliol, de mediació en assumptes civils i mercantils, va modificar l’actual Llei de cambres de comerç per incloure la mediació mercantil dins les funcions administratives com a mètode alternatiu de resolució de conflictes, per tal de promoure la solució amistosa davant el procés judicial o la via arbitral.