Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La pedregada d'avui a les comarques de Lleida ha afectat cultius fructícoles i de cereals

query_builder   18 juny 2013 20:26

event_note Nota de premsa

La pedregada d'avui a les comarques de Lleida ha afectat cultius fructícoles i de cereals

FOTO WEB
Imatge de la reunió d'aquesta tarda.
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i del director general d'Alimentació, Qualitat, i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, s’ha reunit, aquesta tarda, a la seu del consell comarcal del Pla d’Urgell, amb alcaldes, sindicats, cooperatives i agricultors afectats, per avaluar les conseqüències de la tempesta caiguda avui a les comarques de Lleida i que, acompanyada de pedra, ha afectat bàsicament cultius fructícoles i de cereal, entre altres danys, com ara mobiliari urbà, etc. de municipis de les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà, i que, amb la mida d’entre una avellana i un ou de gualla, podria haver assolit un abast igual o superior a la del 5 de juliol de 2012.
 
Josep Maria Pelegrí, que s’ha posat en contacte amb els responsables d’Agroseguro per a què comprovin "el dany real registrat en les plantacions" i s’agilitzi els peritatges a la zona afectada per a fer una avaluació ràpida dels danys, afectacions que ell ha pogut comprovar de primera mà, i ha mostrat la seva preocupació, especialment també en tractar-se del segon any consecutiu que es registra una forta pedregada d’aquestes característiques, la qual cosa també pot ser molt contraproduent també de cara a l’abastiment dels mercats. Així, el conseller ha afirmat que, conscients d’això, Agroseguro tindrà en compte que no hi hagi danys als arbres.
 
“No ens podem permetre més danys en pedra i per tant proposaré que es condicioni l’atorgament d’ajuts a plans de millora a la instal·lació de xarxes antipedra, les quals milloren la producció i eviten els danys; i ja hi ha instruments financers per a què els pagesos n’instal·lin”, ha remarcat Pelegrí, qui, a més, ha assenyalat la possibilitat que hi pugui haver un altre episodi de calamarsa en les properes hores que afectaria més la zona del Segrià oest.
 
El conseller també ha avançat que demanarà a l’Estat que consideri rebaixar els mòduls de l’IRPF per l’afectació de la pedra, i ha advertit que potser que costi justificar els danys perquè la fruita encara és molt petita.
 
Val a dir que el director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, visitaran demà, a partir de les 10:30 hores, diversos indrets de les comarques afectades per la pedregada d’avui. El lloc de trobada serà la seu de la Cooperativa d’Arbeca.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge de la reunió d'aquesta tarda.

Imatge de la reunió d'aquesta tarda.
JPG | 1538

Àudio 1.

Àudio 1.
MP3 | 333