• El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit la reunió constituent del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que aplega la majoria dels partits parlamentaris i una quarantena d’entitats i associacions molt diverses
  • L’expresident del Parlament Joan Rigol rep l’encàrrec de consensuar un text unitari que sigui de referència al voltant del dret a decidir
El Pacte Nacional pel Dret a Decidir s'ha constituït aquest dimecres al Parlament, presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas. La reunió ha servit per posar en valor que el “principi del dret a decidir és una aposta de radicalitat democràtica” i que la possibilitat de consultar el poble de Catalunya “és la solució i no pas el problema”.
 
La reunió ha comptat amb la participació de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega; els consellers de la Presidència i de Justícia, Francesc Homs i Germà Gordó, respectivament; la majoria de partits parlamentaris; les principals institucions del país; el món local; i més de quaranta entitats pertanyents al món econòmic, (patronals i sindicals), i als àmbits social, cultural i civic del país.
 
El president Mas ha proposat encarregar a l'expresident del Parlament Joan Rigol que obri consultes amb totes les organitzacions participants per consensuar un text unitari i de referència sobre el dret a decidir i la possibilitat que els catalans puguin votar sobre el seu futur col·lectiu.
 
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha explicat després de la reunió que “en aquest sentit podria ser un bon punt de partida el text que divendres passat es va presentar a Lleida en una reunió semblant com la que s’ha produït avui a nivell de tot Catalunya al Parlament de Catalunya”.
 
El portaveu ha valorat, en nom del Govern, de manera “positiva” la reunió i ha volgut destacar el “comú denominador” de totes les intervencions que hi ha hagut durant la reunió: “compartir la idea del compromís a favor del dret a decidir del poble de Catalunya” i que “per participar d’aquesta idea no cal pensar el mateix, ni cal considerar la mateixa sortida”.
 
En aquest sentit, Homs ha subratllat que “aquesta discrepància en la solució final posa en valor allò que avui s’ha constituït i reforça la idea que el principi del dret a decidir és una aposta per la radicalitat democràtica”. "La democràcia no pot ser mai el problema, sinó que és la solució",  ha reblat.
 
 
El president Mas, segons ha informat el conseller de la Presidència, “té voluntat de traslladar el ressò de la reunió d’avui al president del Govern espanyol. En aquest sentit, ha afegit que hi ha voluntat en el marc del pacte pel dret a decidir de fer les coses sobre la base del diàleg, de la negociació, de la llei i de la legalitat vigent”.
 
Homs també ha apuntat que s’ha de situar el grup promotor d’avui com “l’espai de funcionament ordinari que es reunirà cada cop que situacions rellevants ho requereixin” i ha subratllat el caràcter obert del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, perquè hi puguin participar “totes les entitats que s’hi vulguin adherir”. Homs ha explicat que “facilitarem els mecanismes tècnics a aquelles entitats que s'hi vulguin apuntar perquè ho puguin fer” i per això es posarà en marxa properament un espai web.
 
De la reunió d’avui també n’ha sortit el compromís de “fer pedagogia sobre el dret a decidir en funció dels espais de representació de les entitats i assistents”.

4  

Fitxers adjunts

Foto de la reunió. Autor: Rubén Moreno

Foto de la reunió. Autor: Rubén Moreno
JPG | 564

Foto del conseller Homs. Autor: Rubén Moreno

Foto del conseller Homs. Autor: Rubén Moreno
JPG | 438

Foto de grup dels assistents. Autor: Rubén MOreno

Foto de grup dels assistents. Autor: Rubén MOreno
JPG | 1341

Llistat d'assistents

Llistat d'assistents
PDF | 82