Moment de la signatura del conveni
Moment de la signatura del conveni
La iniciativa vol difondre la cultura de l’arbre i l’ús de productes de la fusta, i enllaça directament amb l’aposta del Departament d’Agricultura de potenciar la productivitat i gestió sostenible del bosc
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i el secretari general de la Fundación Española de la Madera, Francesc de Paula Pons Alfonso, van signar ahir un acord en el marc del programa L’arbre és vida. Es tracta d’una iniciativa que té com a finalitat difondre la cultura de l'arbre i l'ús de productes de fusta mitjançant la plantació de 10 milions d'arbres a tot Espanya.
 
En virtut d’aquest conveni, la Fundación plantarà arbres a Catalunya. Per això, realitzarà totes les activitats de gestió i execució de les actuacions o els projectes que integrin el pla de treball i serà l’encarregada de les contractacions necessàries per al seu desenvolupament. A més, es coordinarà amb els responsables del Departament en les tasques de plantació a Catalunya i en tot moment es compromet a mantenir informat el Departament sobre qualsevol progrés del Projecte relacionat amb Catalunya. És important destacar que el conveni promourà l’ocupació local en els actuacions que es portin a terme.
 
Per la seva banda, el Departament d’Agricultura, identificarà i seleccionarà els llocs on es faran les plantacions a Catalunya, amb especial atenció a les zones productives. A més, donarà suport en la negociació amb els propietaris i cedents dels terrenys i coordinarà el seu personal tècnic en el desenvolupament i la validació dels projectes de repoblació amb les seves corresponents autoritzacions ambientals. També posarà a disposició del Programa plantes de la seva xarxa de vivers i assumirà la gestió i el manteniment de les plantacions de caràcter protector que es realitzin.
 
Les actuacions concretes que es portaran a terme en virtut d’aquest conveni es reflectiran en un programa de treball acordat per ambdues parts que tindrà una vigència anual, i concretarà en cada període les activitats que s’executaran. Aquest procés continuarà fins a la finalització de les actuacions portades a terme conjuntament.
 
És important tenir en compte el valor de l’arbre dintre d’un context de gestió del medi natural en què no solament se’n té en compte la quantitat, sinó també l’ús sostenible que en fa la societat, conjuntament amb la resta d’oficis tradicionals en el territori (agrícoles, ramaders).
 
Aquest projecte està plenament acord amb la manera que el Departament d’Agricultura entén el medi ambient, en el sentit que la conservació del nostres boscos està lligada a la seva gestió sostenible.
De fet, incrementant la superfície forestal augmenta la capacitat d’absorció de CO2 de l’atmosfera de les formacions vegetals.
 
Aquest conveni és en la línia del Govern de la Generalitat d’establir una política activa de protecció dels recursos forestals que doni el suport necessari a les CA per potenciar la productivitat del bosc i les seves externalitats positives, i que permeti mantenir-lo ordenat per prevenir incendis, i també potenciar els sistemes de certificació forestals de caràcter voluntari.

L'arbre és vida és una iniciativa promoguda per la Fundación Española de la Madera que ha estat declarada Esdeveniment d'Excepcional Interès Públic pel Govern d'Espanya, cosa que comporta les màximes desgravacions fiscals a través de la Llei del mecenatge. Té com a finalitat principal potenciar en la societat espanyola la cultura de l'arbre i de la fusta, per la qual cosa preveu la plantació de 10 milions d'arbres. El programa generarà un estalvi a Espanya de drets d'emissió equivalents a 2,2 milions de tones de CO2 en un període de 40 anys, i també 150.000 t de CO2 fixat a l'any. A més, el creixement en fusta estimat serà de 74.000 m3/any.

Les accions previstes en el programa es realitzaran amb la contribució de patrocinadors i donants que vulguin donar suport a la lluita contra el canvi climàtic i la difusió a la societat dels beneficis que l'arbre té per a la vida, a més de consolidar un sector clau per a l’economia i l'ocupació, amb la creació de 2.000 llocs de treball directes.
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografia del moment de la signatura del conveni

Fotografia del moment de la signatura del conveni
JPG | 264