Homs a TV3
 
·         El conseller creu que el manifest a favor del Dret a Decidir subscrit a Lleida la setmana passada pot ser un exemple de referènciaper al text unitari encarregat a Joan Rigol
 
·         Homs considera que a Catalunya “no la podran tombar mai” i quetot aquest projecte respon a un instint de sobreviure”
 
 
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, s’ha mostrat a favor de crear les “condicions” perquè tothom “pensi el que pensi es pugui asseure en una taula i pugui apostar per la democràcia, que vol dir consultar el poble de Catalunya”. En una entrevista aquest matí al programa Els Matins de TV3, el portaveu del Govern  ha posat com a exemple la reunió constitutiva d’ahir del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.
 
Homs ha explicat que aquest grup inicial il·lustra, d’una banda, que hi ha un “compromís de gent diversa a favor del Dret a Decidir, que vol dir resoldre les discrepàncies i les idees divergents votant i apostant per la consulta”. Homs també ha assegurat que d’altra banda, la reunió constitutiva celebrada al Parlament posa de manifest que “per estar a favor del Dret a Decidir no s’ha de pensar el mateix”. En aquest sentit, el conseller ha manifestat que “al final les coses s’han de resoldre votant” davant “l’atzucac en què ens trobem com a país i la reivindicació que no ha reeixit en els últims anys”.
 
El conseller considera que el PSC ja “hi és en el Dret a Decidir” tot i que ha assegurat que fan coses “que costen una mica d’explicar”. Ha posat com a exemple, el fet que els socialistes subscrivissin el manifest que divendres de la setmana passada diverses entitats, les patronals i partits van fer públic a Lleida en defensa del dret a decidir i en canvi ahir no participessin de la reunió constitutiva del Pacte Nacional.
 
El portaveu considera que el manifest de Lleida pot ser un “exemple de referència” d’allò que hauria de ser el text unitari que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha encarregat a l’expresident del Parlament, Joan Rigol. “No pot dir res molt diferent d’allò que s’ha dit a Lleida”, ha assegurat Homs.
 
Reforma de l’administració per part de l’Estat: “no té ni cap ni peus”
 
Sobre la reforma de l’administració que preveu fer l’Estat que proposa suprimir organismes com el Síndic de Greuges o l'Institut de Meteorologia, ha assegurat que “no té ni cap ni peus aquest plantejament”. En aquest sentit ha assegurat que des del Govern espanyol “van sempre de superlegalistes i donant lliçons de dret” però els acusa de no haver-se llegit l’Estatut, ja que aquestes institucions hi són regulades. Homs ha demanat que “comencin per ells” i es mostra convençut que “això no té a veure amb la simplificació i la racionalització de l’administració” sinó que es tracta “d’una operació al servei de la recentralització i d’acumular el poder a Madrid”.
 
El portaveu del Govern també ha explicat que el president de la Generalitat, Artur Mas, enviarà al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, una carta “per fer-se ressò” de la reunió d’ahir i “amb l’esperit de fer notar que hi ha vies legals diverses en l’ordenament jurídic espanyol per facilitar que hi hagi una consulta” a Catalunya i “acreditar que la disponibilitat és total des del punt de vista de la negociació.” En aquest sentit, Homs no ha descartat que Rajoy pugui “dir sí a la consulta” ja que considera que “té tot el marge del món des del punt de vista legal”.
 
El portaveu ha conclòs que “tot aquest projecte respon a un instint de sobreviure” perquè Catalunya disposa de “suficients recursos com per no haver d’assumir les clatellades de les retallades que en aquests moments patim”. A Catalunya “no la podran tombar mai”, ha reblat el conseller.