• Afirma que és molt probable que hi hagi pressupostos aquest any, però “encara hi ha incògnites”
  • Anuncia que el Ministeri d’Hisenda està calculant les balances fiscals
En una entrevista al programa “El Matí de Catalunya Ràdio”, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha titllat de “provocador i altament imprudent” que el Govern espanyol volgués utilitzar la reforma de les administracions públiques com a contrapartida en la negociació pel dèficit. Segons Mas-Colell, pretendre microgestionar una reducció de l’administració catalana a canvi de dèficit, “no és voluntat d’estalvi, sinó fruit d’una deriva recentralitzadora intensa”. “De recerca d’eficiències i estalvis n’estem fent molts. Si els condicionaments de l’Estat són a nivell global, no hi haurà problema perquè Catalunya ha estat exemplar”, ha dit.
 
El conseller també ha assegurat que “hi ha una probabilitat alta de tenir pressupostos abans d’acabar l’any”. Per a Mas-Colell, els condicionants són conèixer la xifra definitiva de dèficit aquest mes de juliol i que aquesta xifra “permeti treballar” i aplicar “com correspon” l’acord de legislatura amb ERC.
 
El titular d’Economia ha anunciat que el Ministeri d’Hisenda està calculant les balances fiscals, segons va informar ahir el ministre Montoro. Per al conseller és positiu que reconeguin la rellevància del tema i “seria bo que el càlcul també el fessin organismes internacionals independents”. Segons Mas-Colell, convé el debat públic i la discussió només pot ser bona: “Les metodologies estan molt establertes i la comunitat acadèmica que treballa aquests temes és competent.”
 
El conseller ha defensat la venda de patrimoni i l’operació de compra-venda de 13 edificis de la Generalitat,  perquè s’ha fet “al millor preu possible en aquests moments”. “L’únic patrimoni sagrat és el cultural, tota la resta és operatiu i s’ha de fer gestió econòmica eficient”, ha assegurat.
 
Per a Mas-Colell es tracta d’una operació “sensata” i essencialment de préstec: “La Generalitat continua en els mateixos edificis, el que ha canviat és que hem rebut 172 milions i hem generat uns compromisos futurs. El mateix que fem amb una emissió de bons minoristes o quan anem al banc a demanar un préstec. D’aquesta manera evitem més retallades”.
 
Mas-Colell també ha explicat que l’operació permetrà la redempció de censos emfitèutics i, per tant, un estalvi en aquests censos i en despeses de manteniment. “Degut a aquests estalvis, dels 16M€ que hauríem de pagar l’any vinent en concepte de lloguer, només en pagarem 6”, ha afegit.
 
D’altra banda, s’ha mostrat sorprès perquè el PSC a l’Ajuntament de Barcelona pretengui “fer capital polític” amb el tema  d’Spanair. Segons el conseller d’Economia, aquest va ser un projecte dissenyat, liderat i impulsat pels Governs socialistes de la Generalitat i de l’Ajuntament. “Els diferents governs del PSC hi van estar implicats fins a dalt de tot, no els critiquem per això, però que ara en vulguin treure capital polític és simplement grotesc”, ha afirmat.
 
Pel que fa als deutes de la Generalitat amb l’Ajuntament,  el conseller ha assegurat que la voluntat és pagar-los. “Nosaltres complirem amb les nostres obligacions fins a l’últim euro i cal distingir entre compromisos de pagament pressupostaris i dificultats de tresoreria”, ha conclòs.