Recerca i Universitats

20 institucions d'arreu del món aposten amb 11 propostes pel projecte Barcelona KEY, en la Barcelona de l'economia del coneixement

La Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià de Besòs presenten la iniciativa que permetrà l'arribada a Catalunya d'inversions internacionals d'alt valor afegit

query_builder   1 juliol 2013 16:32

event_note Nota de premsa

20 institucions d'arreu del món aposten amb 11 propostes pel projecte Barcelona KEY, en la Barcelona de l'economia del coneixement

La Generalitat i els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià de Besòs presenten la iniciativa que permetrà l'arribada a Catalunya d'inversions internacionals d'alt valor afegit

Fotografia de grup Barcelona KEY
Les tres institucions impulsores del projecte Barcelona KEY (Knowledge Economy Yard) –Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Ajuntament de Sant Adrià de Besòs– han donat a conèixer avui les 11 propostes presentades per 20 institucions d’arreu del món per instal·lar-se en la futura ciutat de l’economia del coneixement. La presentació ha anat a càrrec del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau.
 
El nucli central de la futura ciutat de l’economia del coneixement, Barcelona KEY, el formen projectes relacionats amb l’enginyeria, en els tres àmbits al voltant dels quals gira Barcelona KEY: l’educació superior, la recerca i l’emprenedoria. També  hi ha presència del sector biomèdic, la innovació social, el disseny i els negocis.
 
El conseller Mas-Colell ha destacat la capacitat d'atracció del projecte de propostes internacionals relacionades amb la indústria de l'educació superior. "La internacionalització de la indústria d'educació superior està creixent de forma extraordinària i és aquí on Catalunya ha de jugar un paper important".
 
El perfil de les propostes presentades al Barcelona KEY és el d’institucions o empreses amb un alt component internacional i de coneixement. Així trobem empreses amb valor afegit alt, institucions de recerca i institucions d’educació superior amb la capacitat d’atreure i fixar talent. Una altra característica majoritària de les propostes és el gran potencial de col·laboració amb el teixit empresarial i acadèmic existent.
 
En declaracions sobre Barcelona KEY, l'alcalde Trias ha subratllat la importància de posicionar "el Fòrum i el Besòs com a campus universitari de recerca i coneixement de primer ordre". En aquest sentit, l'alcalde Callau també ha explicat la importància per a Sant Adrià que conceptes com "el valor afegit, la recerca, l'educació superior i l'emprenedoria" es relacionin amb la ciutat.
 
Les 11 propostes que finalment participaran en la segona fase del Barcelona Knowledge Economy Yard han estat analitzades per una comissió d’avaluació,  formada per representants de les tres administracions i per representants del món empresarial, de l’àmbit de la recerca, del món universitari i de la comunitat internacional. La comissió d’avaluació ha tingut en compte el prestigi de la institució candidata; la qualitat, el valor i l’impacte de la proposta; així com la seva viabilitat i sostenibilitat financera.
 
Barcelona KEY va néixer l’octubre del 2012 amb la finalitat de fomentar l’arribada de projectes d’inversió internacionals per reforçar el rol de Barcelona i Catalunya com a node econòmic i de coneixement. Un objectiu que compleixen les propostes avaluades i seleccionades durant el Concurs d’Idees.
 
A partir d’ara, i durant un període que s’iniciarà el pròxim mes d’agost i s’allargarà fins al febrer de l’any vinent, aquestes propostes hauran de participar en el Concurs de Projectes en el què es concretarà el desenvolupament de l’activitat definint les necessitats d’espai, els aspectes arquitectònics i urbans, i les capacitats de creació d’ocupació del projecte.
 
Durant la fase inicial del Concurs d’Idees, Barcelona KEY va rebre 53 idees, de les quals 21 es van formalitzar en avantpropostes. Finalment, un total de 11 propostes han estat les finalment avaluades per presentar-se al Concurs de Projectes. No obstant això, durant aquesta els primers mesos d’aquesta segona fase encara es podrien acceptar noves propostes sí la seva qualitat així ho justifica.
 
Les 11 propostes seleccionades
 
Les 11 propostes seleccionades per participar en el Concurs de Projectes de la futura ciutat de l’economia del coneixement, Barcelona KEY, són les següents (en ordre de presentació de la candidatura):
 
1. European Foundation for Cluster Excellence: Proporcionar formació i educació per assolir l’excel·lència en la gestió dels clústers.
2. RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology) European Campus: Promoure la consolidació del RMIT European Campus, centrat en recerca, els programes de doctorat, els programes de postgrau i les col·laboracions amb la indústria catalana i europea.
 
3. Technologies for Innovation in Products and Services in Engineering (TIPSEN) International School: Promoure els avenços en els fonaments i l’aplicació de les tecnologies d’última generació per a la innovació en els diferents camps de l’enginyeria.
 
 4. GENESYS Global Enteprise Network: Comercialitzar i donar suport a projectes d’estudiants en diferents etapes d’evolució.
5.  Barcelona International Centre for Minimally Invasive Therapies (BICMIT): Desenvolupar tota la cadena de valor de la innovació, des de l’etapa inicial fins a les últimes etapes de la transferència dels avenços mèdics en la pràctica  mèdica.
 
6. UCI-Engineering-Europe (UCIEE) Campus a Barcelona: Oferir a la comunitat internacional l’accés a màsters, doctorats o cursos de postgrau, i activitat de recerca associades, en les àrees de l’energia, la bioenginyeria i les telecomunicacions.
 
7. Waverness: Espai d’estimulació neurosensorial tant per a persones amb trastorns cognitius com per als seus cuidadors.
8. Barcelona NanoMetrology Centre (BCNanoMet): Desenvolupament d’un programa de R+D+I que es centrarà a resoldre els reptes claus en les tècniques d’instrumentació i mesura d’importància per a la indústria.
 
9. Universitat Europea a Catalunya: Integrar un alt percentatge d’estudiants internacionals en programes de llicenciatura acreditats.
10. Nou campus per ESCP Europe: Creació del campus a Barcelona d’ESCP Europe.
11. Digital learning for an Urban Campus: Oferta de cursos en escala internacional que permetin als estudiants aprendre de manera eficient i eficaç.
 
Els últims terrenys al costat del mar
 
Per a la ubicació de Barcelona KEY, les administracions han reservat un espai urbà de 34.500 metres quadrats de sòl (84.000 metres quadrats de sostre) a Sant Adrià de Besòs, al límit nord de Barcelona, al costat del mar. Aquest terreny està distribuït en dues zones: una de 16.000 metres quadrats de sòl públic (parcel·la Campus) i l’altra de 18.500 metres quadrats de sòl privat (parcel·la Port), ubicades a banda i banda de la Ronda Litoral. Una zona comunicada amb el centre urbà mitjançant la línia 4 del metro, dues estacions del Trambesòs, una estació de Rodalies i la Ronda Litoral.
 
El projecte Barcelona KEY el dirigeix Miquel Barceló, Doctor Enginyer Industrial de llarga trajectòria professional i experiència internacional. Miquel Barceló fou director de l’Institut Català de Tecnologia, promotor i president de 22@ Barcelona i de la fundació Btec i, actualment, presideix la consultora Innopro i és expert de la UE DGRegio pel programa RIS3.
 
Podeu veure la roda de premsa de presentació dels projectes per Barcelona KEY en el següent enllaç:
 
 
 
 

1  

Imatges

Fotografia de grup de la presentació dels projectes Barcelona KEY

Fotografia de grup de la presentació dels projectes Barcelona KEY 1737

4  

Fitxers adjunts

Comunicat Barcelona KEY

Comunicat Barcelona KEY
PDF | 111

Fotografia roda de premsa Barcelona KEY

Fotografia roda de premsa Barcelona KEY
JPG | 1945

Fitxa Tècnica Barcelona KEY

Fitxa Tècnica Barcelona KEY
PDF | 902

Presentació Barcelona KEY

Presentació Barcelona KEY
PDF | 11365