• El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda l'acte commemoratiu del centenari del naixement de l'escriptora Joana Raspall, de qui ha destacat la seva defensa de la llengua catalana
Un dels néts de Joana Raspall, Ernest Cauhué, ha recollit la Medalla Centenària en el seu nom
Un dels néts de Joana Raspall, Ernest Cauhué, ha recollit la Medalla Centenària en el seu nom
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest vespre que “tota l’expressió del poble de Catalunya basada en el respecte, el civisme, la tolerància, les bones maneres i el sentit positiu, ens ajuda molt més que determinades proclames”.
 
El cap de l’Executiu s’ha referit amb aquestes paraules al Concert per la Llibertat que es va celebrar aquest dissabte, assegurant que és una mostra de la “reclamació tranquil·la, serena, però ferma i enèrgica, d’una part cada vegada més gran del poble de Catalunya, des del punt de vista del ple reconeixement de la nostra personalitat i també de la nostra llengua, com a motor de la nostra cultura i columna vertebral del conjunt del país”.
 
En aquest sentit, el president ha volgut donar les gràcies a tots els catalans i catalanes que es comporten amb aquesta actitud, i ha assegurat que és un fet que, alhora, ha de servir per felicitar-nos tots plegats, al tenir un país que “és capaç de tenir aquestes expressions de respecte i tolerància, sense que això signifiqui abandonar el que són els nostres objectius nacionals”.
 
La perseverança per aconseguir aquests objectius, ha dit Artur Mas, ha de ser una lluita de tots, però també “de cadascú de nosaltres” i aquesta, ha subratllat, “no és una responsabilitat que puguem traspassar”.
 
“No podem confiar en què tots aquests processos en els quals està immers el nostre país siguin processos que simplement es van fent perquè hi ha determinats lideratges, sinó que hi ha d’haver una aportació de cadascú de nosaltres”, ha remarcat.
 
Commemoració del centenari del naixement de l’escriptora Joana Raspall
El president de la Generalitat ha pronunciat aquestes paraules en el decurs de la commemoració del centenari del naixement de l’escriptora i poetessa Joana Raspall, que s’ha celebrat aquesta tarda al Palau de la Generalitat.
 
Durant el seu discurs, el president ha assenyalat que Joana Raspall és “un dels bons exemples que tenim al país” com a part destacada d’aquesta lluita per defensar la llengua i el país davant de les adversitats.
 
“Si els nostres mots s’han salvat és perquè hi ha hagut gent com la Joana Raspall, i tantes altres persones, que han tingut aquest sentiment pel català”, ha assegurat el cap del Govern. I ha afegit que, si avui, malgrat els interrogants i els entrebancs, “unim el compromís al sentiment, aleshores és quan es pot garantir la pervivència i també el progrés d’una llengua, d'una identitat i d’un país sencer”.  
 
L’acte d’homenatge que s’ha celebrat al Palau no ha pogut comptar, finalment, amb la presència de Joana Raspall, a causa d’una recent intervenció quirúrgica. En el seu lloc, un dels seus néts, Ernest Cauhué, ha recollit la Medalla Centenària que s’ha atorgat a la seva àvia amb motiu del 100 aniversari. És un reconeixement que el Departament de Benestar i Família atorga des de 1988 com a homenatge a totes aquelles persones que compleixen un segle de vida.
 
La cerimònia també ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; la comissionada de l'Any Joana Raspall i presidenta del PEN català, Carme Arenas; l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, i l'escriptor i poeta Feliu Formos, que ha recitat unes peces de Joana Raspall. Més de 500 persones s’han aplegat al Saló de Sant Jordi per presenciar l’acte.
 
L’homenatge organitzat per la Generalitat de Catalunya ha estat l’eix central de les cent activitats que la Comissió organitzadora de l'Any Joana Raspall durà a terme al llarg d’aquest 2013, coincidint amb els anys de l'escriptora. La commemoració es va iniciar el mes de febrer passat i, des d'aleshores, s'han celebrat arreu de Catalunya diverses activitats com ara exposicions, tallers, cantates, recitals de poesia, presentacions de llibres o conferències, entre altres.
 
 

1  

Imatges

El nét de Joana Raspall recull la Medalla Centenària

El nét de Joana Raspall recull la Medalla Centenària 519