Direcció General de Comunicació

La commemoració del Tricentenari ha d'expressar l'"esperit constructiu que sempre ha caracteritzat Catalunya" i sense "recances del passat"

query_builder   2 juliol 2013 12:41

event_note Nota de premsa

La commemoració del Tricentenari ha d'expressar l'"esperit constructiu que sempre ha caracteritzat Catalunya" i sense "recances del passat"

•    Així ho ha manifestat el comissari dels actes del 1714 a Catalunya, Miquel Calçada, en la presentació de les activitats que es portaran a terme a Barcelona amb motiu d’aquesta efemèride

La celebració dels 300 anys dels fets de l'11 de setembre de 1714 ha de ser “positiva, imaginativa, sense recances del passat i que expressi la voluntat, la creativitat i l’esperit constructiu que sempre ha caracteritzat Catalunya”. D’aquesta manera s’ha expressat el comissari de la commemoració del Tricentenari a Catalunya, Miquel Calçada. Ho ha fet en un acte presidit per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i on el tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, Jaume Ciurana; i el comissari de la commemoració del Tricentenari a Barcelona, Toni Soler, han explicat els actes que es faran a la ciutat amb motiu d’aquesta efemèride.

Calçada ha subratllat que Catalunya és un “poble que malgrat les adversitats històriques aspira a assolir la seva voluntat com a nació” i, per aquest motiu, el 2014 “no pot ser un any de planys d’haver perdut allò que hem somiat tenir o ser” sinó “precisament un pretext per imaginar un nou estat social, econòmic i cultural”.

El comissari també ha explicat que la rememoració del Tricentenari ens ha de servir per “repensar el futur” de Catalunya i saber “quina és la millor manera d’enfrontar-nos als reptes que estan per venir” però sense oblidar “aquells que ens hem anat trobant pel camí”. Segons Calçada, “avui la ciutadania vol més que mai participar en les decisions que han de marcar el camí de  les noves generacions” i és per aquest motiu que “recuperar la memòria, reflexionar al voltant de la societat actual, repensar i projectar els escenaris de demà”, considera que és un “exercici necessari i també ineludible.”

El comissari ha recordat que la commemoració que es planteja la Generalitat girarà al voltant de tres grans objectius: retrobar la identitat, cohesionar la societat catalana a l’entorn d’un projecte col•lectiu i projectar Catalunya. En aquest sentit, - ha assegurat Calçada- Barcelona “té un paper clau” com a capital de Catalunya, que “és i ha estat un dels motors” del país. Calçada ha explicat que la Generalitat acull i dóna suport a l’Ajuntament de Barcelona en un marc de commemoració nacional, en què altres municipis, com L’Hospitalet de Llobregat o Manresa ja han endegat les seves actuacions pròpies de commemoració.

`