
- Aquesta primera trobada ha servit per posar en comú un calendari de treball per a la redacció dels estatuts que han de donar pas al TAC
- Govern i institucions coincideixen en la necessitat d’un Tribunal Arbitral de Catalunya per acabar amb la dispersió actual i per enfortir la cultura de l’arbitratge
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia ha acollit aquesta tarda la primera reunió del grup de treball per a la creació del Tribunal Arbitral de Catalunya (TAC). En aquesta trobada, hi han participat representants dels departaments de Justícia i d’Empresa i Ocupació, degans dels col·legis professionals, presidents de tribunals d’arbitratge catalans i d’altres entitats i institucions vinculades a l’arbitratge.
Aquesta primera reunió del grup de treball ha servit per posar en comú un calendari conjunt per preparar, d'una banda, la redacció dels estatuts que han de fer possible la creació del TAC i, de l’altra, els mecanismes necessaris per a la difusió de l’arbitratge entre institucions, entitats, empreses i societat civil.
Durant la trobada, els reunits han coincidit en la necessitat que Catalunya disposi d’un tribunal arbitral que serveixi, d’entrada, per acabar amb la dispersió actual i que sigui, a més, una eina capaç d’enfortir la cultura de l’arbitratge al país per a la resolució de conflictes.
En la reunió, el Departament de Justícia ha posat de manifest que la Conselleria i el Govern de la Generalitat tindran, únicament i exclusiva, un paper impulsor. La voluntat d’aquesta iniciativa i del diàleg amb totes les institucions vinculades a l’arbitratge a Catalunya és que aquest Tribunal esdevingui, des de la seva creació, un òrgan neutral i independent.
De la trobada també se n’ha desprès la idea que en el nou Tribunal Arbitral de Catalunya hi tinguin cabuda no només els diferents tribunals territorials sinó també les diferents matèries susceptibles de sotmetre’s a processos d’arbitratge.
Un dels objectius del grup de treball que s’ha constituït aquesta tarda serà comptar amb una estructura participativa i integradora que faciliti l’adhesió d’institucions, el diàleg, l’intercanvi d’opinions i la posada en comú d’idees.
Què és un tribunal arbitral (TA)?
Tribunal, en sentit general, és qualsevol persona o institució amb autoritat per jutjar, pronunciar-se sobre un assumpte o determinar les reclamacions o disputes.
El TA és l’òrgan d’administració de l’arbitratge i la seva funció és designar els àrbitres quan les parts no ho hagin previst, així com vetllar per la transparència del procediment arbitral i el compliment de la normativa prevista a la Llei d'arbitratge.
Intervé a petició de qualsevol de les parts immerses en un conflicte, comprova que concorren els requisits per a la seva intervenció, nomena l’àrbitre o àrbitres i decideix quin tipus d'arbitratge s'ha de seguir (de dret o d'equitat), entre altres responsabilitats. En definitiva, vetlla pel compliment de la normativa en tot el procediment i, sobretot, per la garantia de la transparència en el nomenament dels àrbitres i la neutralitat d'aquests.
L’arbitratge és el procediment amb què les parts se sotmeten a la resolució d’un conflicte, sorgit o per sorgir entre elles. És a dir, se sotmeten també a la decisió d’un tercer o tercers independents i imparcials i no dependents de la jurisdicció estatal (àrbitres), els quals, a través d’un procediment acordat per les parts, dicten una resolució final (laude), inapel·lable i executiva, equivalent a una sentència judicial.
L’arbitratge, en definitiva, esdevé una alternativa dialogada al procediment judicial.
A Catalunya actualment estan constituïts els tribunals arbitrals de Barcelona, Tarragona, Sabadell, Terrassa, Girona, Granollers, Manresa, Vic i el Tribunal Arbitral Tècnic de Catalunya.