El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs,  ha reiterat avui la denúncia per “l’ofec econòmic” que pateix la Generalitat i ha xifrat en 8.576 milions d’euros el deute acumulat del govern espanyol “aquesta temporada”. És per això que, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, ha qualificat com a “proposta absurda”  el projecte del Ministeri d'Hisenda de què l'Estat assumeixi tributs cedits a les comunitats autònomes si superen, durant dos mesos consecutius, els trenta dies establerts per llei per pagar als proveïdors, i ha reiterat que si Catalunya pogués gestionar els ingressos “ens comprometem a pagar a 30 dies”.
 
El conseller ha quantificat en 8.576 milions d’euros el deute acumulat recentment per l’Estat espanyol. Homs ha detallat que d’aquests, 5.227,5 és el deute en inversions en infraestructures; 712,8 pel que fa  a la reducció ingressos finalistes provinents de l’Estat; 1.762,5 de mesures estatals que suposen un increment de despesa, i 873,9 corresponents a mesures estatals que suposen una reducció d’ingressos. Apel·lant a aquest deute, el conseller ha assegurat que “qui et sotmet a aquest ofec des del punt de vista econòmic, que aleshores et vingui i et digui i ara vostè pagui a 30 dies... diria que no és seriós”. En aquesta línia, Homs ha denunciat el sistema que tenim “malauradament” en aquests moments: “ells decideixen en què t’has de gastar els diners, ells decideixen quants diners t’envien, i si ara ells, a sobre, decideixen amb quina puntualitat has de pagar, quan depens absolutament d’ells, és una mica absurd tot això. No té ni cap ni peus. Crec que ho haurien de revisar”.
 
A més, el conseller ha recordat que l’estat espanyol “no és precisament que sigui molt puntual” a l’hora de fer determinats pagaments i per això creu que la Generalitat no serà intervinguda perquè “no pot ser que ens plantegin imposar per llei allò que de fet no és possible que es pugui produir”.
 
Durant l’entrevista, el titular de Presidència també ha desitjat que al Tribunal Constitucional “no es tornin a produir els episodis lamentables que es van produir el 2010 amb la sentència contra l’Estatut”. Per Homs “allò va ser un espectacle dantesc, semblava més una baralla que no pas un tribunal que dirimia”.