Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura retorna al niu una cria de rapinyaire al Polígon de Les Gavarres de Tarragona

query_builder   4 juliol 2013 09:15

event_note Nota de premsa

Agricultura retorna al niu una cria de rapinyaire al Polígon de Les Gavarres de Tarragona

L'exemplar de  xoriguer comú, abans de ser retornat al niu
L'exemplar de xoriguer comú, abans de ser retornat al niu
La última setmana del mes de juny, els Agents Rurals del Dept. d’Agricultura es van fer càrrec de recollir un exemplar d’un ocell, que  havia estat trobat a la zona de les Gavarres del terme de Tarragona. Aquest ocell l’havia recollit un particular que es va posar en contacte amb la Guàrdia Urbana i aquests havien alertat als Agents Rurals.
 
Un cop recollit l’ocell, els agents, van identificar que es tractava d’una cria de xoriguer comú, i que el seu estat era bo, no presentat cap tipus de lesió.
 
Els agents rurals de l’Àrea bàsica del Tarragonès eren coneixedors que en la zona de les Gavarres, concretament, en la plataforma d’un anunci publicitari, una parella de xoriguers l’havia escollit com a un lloc adequat per a fer el niu. Comprovat que la cria va ser recollida a prop del niu, els agents van accedir a la plataforma i van dipositar-lo de nou, al costat de 4 cries més.
 
Periòdicament s’ha anat controlant el niu, i en pocs dies els polls l’han anat abandonant, sobrevolant  ara, els camps propers a la zona on havien nidificat.
 
Un petit gest de la persona que l’ha vist, posant-ho en coneixement de la Guàrdia Urbana i l’actuació i seguiment dels Agents Rurals, ha aconseguit que una parella de xoriguers se’n sortís amb èxit amb la criança de 5 polls.
 
Xoriguer comú
 
El xoriguer comú (Falco tinnunculus) és un rapinyaire que pertany al gènere Falco de la família Falconidae. És una espècie protegida.
 
És força freqüent i és fàcil d'observar i de distingir-lo al Camp de Tarragona. És curiosa  la seva manera de volar quan caça, quedant gairebé parat cara al vent, a poca alçada i batent ràpidament les ales com un helicòpter (el que s'anomena fer l'aleta) en llocs oberts mentre observa el terra buscant preses petites que captura llençant-s'hi en picat.
 
Fonamentalment menja petits mamífers (com ara ratolins i musaranyes), i insectes grans, pel que és un bon aliat de l’home. Essent com és un rapinyaire que caça en terrenys oberts, defuig les contrades més boscoses i, com és en aquest cas s'adapta força bé al medi urbà.

2  

Imatges

L'exemplar de  xoriguer comú, abans de ser retornat al niu

L'exemplar de xoriguer comú, abans de ser retornat al niu 2038

l'Agent Rural accedeix al niu, situat a la plataforma d'un anunci publicitari

l'Agent Rural accedeix al niu, situat a la plataforma d'un anunci publicitari 2333

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia