Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Presentació, a Lleida, de la campanya 'Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014'

Conseller Pelegrí: "l'èxit de la cuina catalana no s'hauria produït sense un sector agrari que produeix aliments sans, bons i de qualitat"

query_builder   5 juliol 2013 13:47

event_note Nota de premsa

Presentació, a Lleida, de la campanya 'Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014'

Conseller Pelegrí: "l'èxit de la cuina catalana no s'hauria produït sense un sector agrari que produeix aliments sans, bons i de qualitat"

FOTO WEB
Un moment de l'acte d'avui.
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del conseller delegat executiu de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA) i director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquest matí, a Lleida, la presentació de la campanya ‘Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014’, acte que també ha comptat amb la participació de la directora general de la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCG), Pepa Aymamí, del periodista i delegat de la Candidatura a Lleida, Manel Tahull, així com del president de PIMEC Turisme, Jaume Marimon.
 
Precisament, en el decurs de l’acte s’ha presentat Manel Tahull com a  delegat de la Candidatura a Lleida.
 
Josep Maria Pelegrí s’ha congratulat de presentar, a Lleida, aquesta candidatura que és iniciativa de l’esmentada Fundació i que el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va presentar oficialment l’any passat “i poc a poc, cada cop són més les persones, entitats, administracions, que li estan donant suport i que s’hi ha volgut adherir. I avui la campanya de presentació d’aquest projecte arriba a Lleida, on esperem guanyar també molts adeptes”.
 
En aquest punt, Pelegrí ha afegit que, amb aquest objectiu, es compta amb la col·laboració de Manel Tahull, “a qui hem volgut nomenar representant de la candidatura a Lleida, un comunicador i periodista lleidatà, avalat per una llarga trajectòria en el món de la comunicació, que ens ajudarà a convèncer molts lleidatans de donar-nos suport en aquesta empresa i a decantar la UNESCO envers la nostra candidatura i convertir, així, la nostra cuina en Patrimoni Immaterial de la UNESCO. Fa un temps vam estar a la Universitat de Lleida amb diversos experts sobre cuina catalana/dieta mediterrània, presentant el projecte a un dels representants de la UNESCO , i vam aconseguir l’adhesió de tots ells. Avui la presentem a tot el públic en general, perquè Lleida és, per a mi, una part imprescindible d’aquesta candidatura, atès que Lleida és d’on provenen bona part dels aliments que donen lloc a aquesta cuina que avui promovem”. 
 
El conseller ha remarcat que “l’èxit de la cuina catalana no s’hauria produït sense l’existència d’un sector agrari que produeix aliments sans, bons i de qualitat. La nostra cuina és reflex del que cultivem i criem aquí; una comunió dels esforços dels nostres pagesos, ramaders i pescadors”; i ha incidit en què, en un mercat tant competitiu l’actual, cal apostar pels productes de qualitat i de proximitat, amb un gran valor afegit. Tenim una situació geogràfica excepcional que ens ofereix aliments que, de forma natural, no es troben en cap altre lloc de la terra, paga la pena que se sàpiga, volem compartir aquest patrimoni, i perquè som conscients que tenim grans productes dels que se’n deriva una cuina excepcional, volem compartir aquests petits tresors de la nostra terra i la nostra cuina mediterrània amb la resta del món: l’oli d’oliva, les verdures, hortalisses i llegums, peixos i/o carns magres, fruita fresca, etc, els nostres cuiners, sommeliers, cellers... perquè es tracta d’una cuina saludable, de la dieta catalana tot són beneficis”.
 
D’aquí que Josep Maria Pelegrí hagi volgut reiterar la crida a què “tota la societat s’impliqui en aquest projecte de reconeixement perquè és una  iniciativa que diu molt del nostre caràcter, del nostre compromís amb la qualitat, amb el país i amb la defensa i promoció de les nostres produccions i per extensió de la nostra agricultura. És a les nostres mans que la cuina catalana sigui reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i tots estem amb la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica, que fa temps que treballa per a fer realitat aquest reconeixement”.
 
Pelegrí ha tancat la seva intervenció refermant el ple suport institucional: “per part de la Generalitat es farà tot el possible per a què -com va dir el president- el segle XXI sigui el segle d’or de la nostra cultura gastronòmica i, si bé és evident que són molts els factors que es tindran en compte alhora de valorar si la cuina catalana és mereixedora de ser considerada Patrimoni Immaterial de la Humanitat, amb el convenciment de tots serem més a prop d’aconseguir-ho.   Així, doncs, us encoratjo a seguir treballant per tal que l’UNESCO no dubti en donar a la nostra cuina aquesta consideració tant merescuda”.                                   
 
Per la seva banda, Jordi Bort ha remarcat la importància del suport i la col·laboració público-privada en pro del sector agroalimentari català i de la seva projecció i, en aquest cas, en pro de la iniciativa ‘Cuina Catalana Patrimoni de la Humanitat, Candidatura UNESCO 2014'.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Un moment de l'acte d'avui.

Un moment de l'acte d'avui.
JPG | 134