• Les vendes a l’exterior i les inversions estrangeres destinades al sector industrial van fer que la caiguda del PIB industrial català el 2012 fos més suau que a la resta d’Espanya i igual que a la zona euro.
 
  • Així ho posa de manifest l’Informe anual sobre la indústria a Catalunya 2012, presentat aquest dijous pel secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i el director general d’Indústria, Antoni Ma. Grau.

Les vendes de Catalunya a l’exterior i les inversions estrangeres durant el 2012 van permetre que la caiguda del PIB industrial l’any passat fos menor a Catalunya (-1,1%) que a la resta d’Espanya (-2,9%) i igual que a la zona euro. (Gràfic 1)

 
Així ho posa de manifest lInforme anual sobre la indústria a Catalunya 2012, que han presentat aquest dijous el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i el director general d’Indústria, Antoni Ma. Grau.
 
L’informe destaca que les exportacions catalanes van arribar l’any passat als 58.283 milions d’euros, xifres un 5,7% superiors a les del 2011 i un 15,4% per sobre de les d’abans de la crisi, el 2008. De fet, segons ha explicat Pere Torres, “el 2012 va ser l’any que la indústria catalana va exportar més de tota la història”, situant Catalunya com la comunitat més exportadora d’Espanya, amb un 26,2% del total. Torres ha detallat que els sectors de l’alimentació i begudes, l’agricultura, la maquinària i equips mecànics i els vehicles de motor van liderar el creixement de les vendes a l’exterior. (Gràfic 2)
 
El secretari d’Empresa i Competitivitat ha destacat que “en el marc de la baixada de les inversions estrangeres a Catalunya, les que van anar destinades a la indústria van créixer”. Segons l’informe, aquestes inversions van augmentar un 6,2% amb relació al 2011, i van representar la meitat del total d’inversions estrangeres a Catalunya, posant de manifest l’especialització del país en inversions industrials.
 
Per sectors, destaca la producció industrial (IPI) del sector de l’alimentació, que va créixer un 1,9%, així com la de l’energia elèctrica i gas, que va augmentar un 3,6%. En el seu conjunt, però, la producció industrial va caure un 2,7%, arrossegada per l’evolució negativa de la producció de les industries extractives i la fabricació de productes minerals no metàl·lics, sectors molt lligats al de la construcció. (Gràfic 3)
 
Un altre indicador que recull l’Informe anual sobre la indústria a Catalunya 2012 són les inversions. El deteriorament de les expectatives va propiciar una disminució del 2,1% de la inversió industrial a Catalunya. El factor que va afectar més negativament les decisions d’inversió de les empreses va ser la situació financera i l’evolució de la demanda.
 
No obstant això, destaca el cas del sector de l’automoció, la inversió del qual va augmentar un 28%, suavitzant la caiguda de la inversió del conjunt de la indústria. Aquesta dada posa de manifest el lideratge de Seat, la qual va augmentar la seva producció a Martorell un 6,8%, convertint-se així en l’única planta de l’Estat Espanyol que va produir més vehicles el 2012 que l’any anterior.
 
L’informe també posa de manifest la moderació dels preus industrials, que van créixer un 3,3% el 2012 després d’haver experimentat la taxa més alta de tota la sèrie disponible durant l’any anterior. Els responsables de la desacceleració van ser sobretot els béns intermedis i energètics, molt influïts per l’evolució del preu del cru.
 
Adjuntem Nota de Premsa amb gràfics 
 
 
Per complementar la  informació:
 
 
 
 
Llegiu l’Informe anual sobre la indústria a Catalunya 2012 clicant l’enllaç següent :
 
 

3  

Fitxers adjunts

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, acompanyat del director general d'Indústria, Antoni Ma. Grau, i  el director de la Unitat de Desenvolupament Empresarial d'ACCIÓ, Joan Miquel Hernàndez.

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, acompanyat del director general d'Indústria, Antoni Ma. Grau, i el director de la Unitat de Desenvolupament Empresarial d'ACCIÓ, Joan Miquel Hernàndez.
JPG | 2829

Nota de premsa amb gràfics

Nota de premsa amb gràfics
PDF | 155

Presentació Informe Anual Indústria 2012

Presentació Informe Anual Indústria 2012
PPT | 600