Bombers

Els Bombers de la Generalitat acullen les reunions de coordinació operatives d'aquesta Campanya Forestal a Lleida

query_builder   5 juliol 2013 16:53

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat acullen les reunions de coordinació operatives d'aquesta Campanya Forestal a Lleida

 
  • A les reunions, que es faran cada divendres a la seu de la Regió d’Emergències de Lleida es trobaran representants de Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i Protecció Civil per analitzar el risc a la demarcació de Lleida
  • A la reunió d’avui també hi han assistit el delegat territorial del Govern a Lleida, Ramon Farré, i la directora territorial d’Interior a Lleida, Anna Miranda
 
 
Els Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i Protecció Civil s’han trobat aquest matí a la Regió d’Emergències de Lleida per analitzar les previsions meteorològiques de la propera setmana i planificar accions i distribució de recursos propis dels propers dies. A l’igual que s’ha fet els últims anys,  aquesta és la primera reunió de coordinació operativa d’aquesta campanya forestal entre els cossos d’emergències implicats en la lluita contra els incendis forestals. Es farà cada divendres a la Regió d’Emergències de Lleida al llarg de l’estiu amb l’objectiu de compartir informació i aconseguir la màxima eficiència en la tasca preventiva de cada cos.
 
A la reunió hi han assistit el delegat del Govern de la Generalitat a les comarques de Lleida, Ramon Farré; la directora dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Anna Miranda; el cap de la Regió d’Emergències de Lleida, Jordi Solà; l’intendent sotscap dels Mossos d’Esquadra de la Regio Ponent, Josep Maria Estela; el sotsinspector José Miguel Nieto Morcillo, cap de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) de la Regió Policial Pirineu Occidental; el cap regional dels Agents Rurals, Llorenç Ricou, i el responsable local de Protecció Civil, Valentí Sala.  
 
El delegat del Govern ha volgut destacar l’esforç que està fent la Generalitat per conscienciar la ciutadania de la importància de la seva col•laboració en la prevenció dels incendis forestals, perquè “la prevenció és cosa de tots, no només dels professionals i dels voluntaris”. Per això ha fet una nova crida a la ciutadania per a que s’extremin les precaucions. “Quan les crides a la responsabilitat, l’aplicació de les mesures específiques i les recomanacions es respecten, els resultats acostumen a millorar clarament”, ha afirmat. Entre les mesures de precaució Farré s’ha referit a no llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra dels vehicles; no encendre focs artificials ni llançar coets en zones de perill, properes a terrenys agrícoles i a urbanitzacions envoltades per bosc; no utilitzar barbacoes que no estiguin autoritzades; no cremar residus als jardins ni en altres espais; i no deixar mai escombraries ni deixalles al bosc. El delegat del Govern també ha recordat als pagesos i ramaders la recomanació de crear discontinuïtats de materials combustibles i vegetació seca, de llaurar els rostolls i de protegir preventivament punts sensibles mitjançant la neteja de patis interiors i la creació de franges de protecció perimetral a les cases, granges i magatzems, així com als costats de les  principals vies de comunicació.
 
Per la seva banda, la directora territorial d’Interior a Lleida, Anna Miranda, ha volgut destacar “el dispositiu dels Bombers de la Generalitat, gràcies al qual, els Bombers poden atacar amb contundència els incendis forestals o agrícoles que es pugin produir a les comarques lleidatanes”. En aquest sentit, Miranda ha volgut destacar que els Bombers disposen, durant aquesta Campanya Forestal, d’un helicòpter de comandament (amb base a Lleida), i dos helicòpters bombarders (a Balaguer i Tiurana), mitjans que reforcen els 34 parcs de bombers distribuïts per tot el territori (8 parcs de funcionaris i 26 de voluntaris), els 11 punts de guaita i els 1.163 efectius que configuren la dotació de personal de la Regió d’Emergències.
 
 
REGIÓ D’EMERGÈNCIES
Parcs Funcionaris
Parcs Voluntaris
Total
Lleida
8
26
34
 
 
 
 
 
REGIÓ
Bombers funcionaris
Bombers voluntaris
EPAF
Altre personal
Total
Dotació ordinària
Total dotació Campanya Forestal (inclou  Guaites)
TOTAL Dotació Ordinària
EMERGÈNCIES
+
 
Reforç
Lleida
285
740
 
26
1.051
112
1.163
TOTAL DGPEIS
2.517
2.488
36
334
5.375
896
6.271*
 
*dades a 3 de maig de 2013
 
Regions d’Emergència
Punts de guaita
Lleida
11
TOTAL
57
 
 
Dispositiu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural
 
Pel que fa al personal i els mitjans de reforç de la campanya de prevenció d’incendis forestals a Lleida per l’estiu 2013, des del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals s’ha fet la contractació de personal que, juntament amb el material i vehicles  conforme la unitat GEPIF (Grups especials prevenció d’incendis) de Lleida es coordina i s’incorpora al dispositiu dels Agents Rurals. En concret, es tracta de la Unitat GEPIF de Lleida, amb base de sortida a Solsona integrada per 1 camió forestal polivalent amb capacitat de suport a l’extinció, i dos vehicles lleuger 4x4 amb capacitat per primera intervenció, i 6 persones assignades.  A més a més, hi haurà 8 tècnics forestals.
 
ADF LLEIDA
 
Les agrupacions de defensa forestal, per la seva banda, compten amb 492 persones a la demarcació de Lleida (31 ADF en 123 municipis  -estimació de 4 voluntaris per municipi).
 
 
PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT
 
Pel què fa a la Direcció General de Protecció Civil, es compta amb 4 tècnics, 2 dels Serveis Territorials de Lleida i 2 de la Subdirecció General Operativa de la DGPC. I Entre 30 i 40 voluntaris de les associacions de voluntaris de protecció civil dels municipis de la regió de Lleida.
 
 
Cerdanyola del Vallès, 5 de juliol de 2013
 
 
Per a qualsevol aclariment podeu posar-vos en contacte amb l’Àrea d’Informació i Comunicació
 
 
 

2  

Imatges

Reunió coordinació operativa RE Lleida

Reunió coordinació operativa RE Lleida 1354

Reunió coordinació operativa RE Lleida 2

Reunió coordinació operativa RE Lleida 2 1183