•    Les dones a Catalunya triguen de mitjana 14 minuts més que els homes en avisar els serveis d'emergència en cas d’infart

Cada any a Catalunya es registren al voltant de 6.500 casos d’infart. Quan es produeix un infart, el factor temps és decisiu, ja que, com més temps passa, la pèrdua de múscul cardíac és major i les seqüeles en el cor són més greus.

Bé sigui perquè els infarts estan més associats a una patologia masculina com perquè en alguns casos la simptomatologia pot variar entre sexes, el cert és que les dones a Catalunya triguen de mitjana 14 minuts més que els homes en avisar els serveis d’emergència i aquest temps de retard incrementa la pèrdua de múscul cardíac i fa que les seqüeles siguin més greus.

Per intentar pal·liar aquest retard, el Departament de Salut ha engegat una segona fase de la campanya "Els Segons Compten", adreçada específicament a les dones, que des d’aquest estiu, es podrà trobar als hospitals i centres d’atenció primària de Catalunya així com en dependències municipals de 300 ajuntaments de Catalunya que s’hi han adherit de forma voluntària.

L’objectiu d’aquesta campanya és posar el focus sobre les dones perquè coneguin que poden patir infarts i, en cas de notar algun símptoma, truquin al 112 en lloc d’anar directament a l’hospital o al Centre d’Atenció Primària. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) és el que actua amb més rapidesa i millor deriva els pacients als centres sanitaris més adequats segons la seva simptomatologia.

Segons les darreres dades del registre del Codi infart de l’any 2010, en general s’ha produït una reducció de la mortalitat a 30 dies, que ha passat del 7,4% (any 2006) al 6,5% (any 2010).

Pel que fa a les dones, l’any 2010 la mortalitat en les dones de 25 a 84 anys ateses pel Codi infart ha estat més alta que en els homes del mateix grup d’edat (dones: 8,3%, homes 5,3%) la qual cosa planteja la necessitat de dissenyar una intervenció per millorar els resultats en salut de les dones afectades.

Diferents símptomes entre homes i dones
La simptomatologia de l’infart és diferent en homes i dones. El principal símptoma de l’infart de miocardi és un dolor al pit, intens i perllongat. És un dolor que pot irradiar altres parts del cos com, per exemple, els braços, i que sol anar acompanyat d’un quadre vegetatiu amb suor freda, debilitat i, de vegades, amb nàusees i vòmits.

En les dones, el dolor al pit no és tan freqüent com en els homes, ja que hi ha altres símptomes que cal tenir en compte, com la dificultat per respirar, la debilitat, la sensació d’indigestió, la fatiga i el dolor al coll o mandíbula.

Gràcies a l’aplicació del Codi infart s’han reduït substancialment els principals indicadors de temps assistencial dels pacients amb infart tractats a través d’aquest Codi. Durant el 2012 la mediana de l’interval de temps des de l’inici del dolor fins que els pacients han tingut el primer contacte mèdic ha estat de 69 minuts.