• En el tercer dia de viatge oficial al Brasil, el cap de l’Executiu ha presidit un acord de col·laboració entre la Universidade Estadual do Santa Catarina i la Universitat de Barcelona
  • Durant el matí, també ha mantingut una reunió de treball amb el governador i amb el secretari d'Estat de Desenvolupament Econòmic i representants dels ports de Barcelona i d'un dels ports de Santa Catarina
El president de la Generalitat saludant el governador de Santa Catarina
El president de la Generalitat saludant el governador de Santa Catarina
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest matí, durant la tercera jornada del seu viatge oficial a Brasil, la potencialitat que estats com Santa Catarina ofereixen a Catalunya. “Un estat com Santa Catarina pot ser una gran porta d’entrada a tot el Brasil, però també al conjunt de l’Amèrica del sud i l’Amèrica llatina”, ha remarcat el president, que ha assegurat que per algunes empreses catalanes aquest territori ja està sent “la seva plataforma de projecció” a tot el continent sud-americà.
 
Després de reunir-se amb el governador de Santa Catarina, Raimundo Colombo, el cap de l’Executiu ha subratllat les múltiples similituds que Catalunya té amb aquest estat, destacant “una molt bona base industrial, una orientació de comerç exterior; una bona base agroindustrial i el turisme”, on són líders. Com a nexe comú, el president ha destacat especialment “la nostra aposta conjunta per desenvolupar l’economia del coneixement, la inversió científica, tecnològica i els parcs de transferència tecnològica centrats en la innovació”, un camp on ha assegurat que Catalunya i la ciutat de Barcelona estan “apostant molt fort”.
 
La visita del president a la seu del govern de Santa Catarina ha servit també per mantenir una reunió, juntament amb el governador, amb el secretari d'Estat de Desenvolupament Econòmic, Paulo Bornhaussen; l’alcalde de Florianópolis, Cesar Souza Júnior; i l’ambaixador d’Espanya al Brasil, Manuel de la Cámara.
 
Acord en l’àmbit universitari
 
En el marc de la visita a l’estat de Santa Catarina, el president Artur Mas ha presidit la signatura d'un acord de col·laboració entre la Universidade Estadual do Santa Catarina i la Universitat de Barcelona.
 
L’acord inclou activitats educatives i d’investigació en totes les àrees i disciplines que ofereixen ambdues institucions. Entre altres, promouran l’intercanvi de professors i investigadors; la investigació en col·laboració i la publicació dels resultats d’aquesta; l’intercanvi d’estudiants; l’intercanvi de dades de referència, publicacions i informació acadèmica i literària i es facilitarà l’intercanvi de personal administratiu que treballa en els departaments acadèmics i universitats, laboratoris i centres d’investigació, biblioteques i organismes administratius d’aquestes institucions.
 
També s’ha celebrat una reunió entre el president, el secretari d'Estat de Desenvolupament Econòmic i representants del Port de Barcelona i del Port IMBITUBA de Santa Catarina.
 
Després d’aquestes trobades, el cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que la col·laboració entre Catalunya i Santa Catarina en aquests dos àmbits i també en d’altres “anirà donant encara més fruits de cara al futur”.
 
Davant les autoritats locals, Artur Mas ha remarcat que “Catalunya no és solament una regió d’Espanya, sinó que és un país d’Europa, una nació de fa molts segles” que, malgrat les adversitats a què s’ha hagut d’enfrontar, “té la voluntat de desenvolupar la seva personalitat col·lectiva des del punt de vista cultural, però també econòmica i social”. Per aquest motiu, el president ha subratllat que aquest viatge oficial al Brasil ha de servir al país per “orientar la nostra economia cap a l’exterior tant com puguem” i buscar aquells territoris similars al nostre “amb els quals puguem fer apostes de futur”.
 
 
Respecte a la llibertat d’expressió
 
En resposta a les preguntes dels periodistes sobre els pronunciaments a favor d’un estat propi que han expressat alguns empresaris catalans durant l’estada del president al Brasil, Artur Mas ha volgut remarcar que “nosaltres, com a Govern, no demanem que hi hagi aquests tipus de pronunciaments, i encara menys pressionem a ningú”. El cap de l’Executiu ha assegurat que “cadascú ha d’actuar amb plena llibertat, d’acord amb els seus sentiments i interessos” i ha subratllat que, per sobre de tot, cal defensar la llibertat d’expressió. “Òbviament, però, m’alegro que hi hagi gent que té les idees clares, gent desacomplexada, amb coratge, que expressa aquestes opinions i a més a més ho fa en públic”, ha reblat el president.
 
Respecte al projecte d'ordre del fitxer d’adhesions, el president ha volgut aclarir que “no es tracta d’adherir-se a les polítiques del govern, ja que a aquestes la gent s’hi adhereix a les eleccions”, sinó que representen “iniciatives de participació ciutadana”.
 
Per últim, el president ha celebrat que Alfredo Rubalcaba hagi acceptat el seu oferiment perquè li expliqui al Palau de la Generalitat la proposta de reforma federal de la Constitució aprovada pel Consell territorial del PSOE. “Si ho vol explicar a Catalunya, crec que és bo que m’ho vingui a explicar també al Palau de la Generalitat i també a altres àmbits de la societat catalana, i jo li donaré la meva opinió sobre la reforma”, ha explicat el president. En aquest sentit, Mas ha destacat que, tal com s’ha anunciat la reforma, “no resol el problema de fons”, però ha emfatitzat que “és bo que en puguem parlar perquè el diàleg ha de prevaldre per sobre de tot”.

3  

Imatges

Reunió amb el governador de Santa Catarina (1)

Reunió amb el governador de Santa Catarina (1) 379

Reunió amb el governador de Santa Catarina (2)

Reunió amb el governador de Santa Catarina (2) 484

Reunió amb representants dels ports

Reunió amb representants dels ports 342