- La intervenció ha consistit en la recuperació d’elements de l’arquitectura original que havien quedat ocults o havien estat alterats i en garantir-ne la conservació
- La restauració és una actuació cabdal en la posada en valor del temple, considerat una de les millors peces de l’arquitectura gòtica catalana i del sud d’Europa

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, han inaugurat les obres de restauració de l’absis de la basílica de Santa Maria del Mar, que han consistit en la recuperació d’elements de l’arquitectura original que havien quedat ocults o havien estat alterats i en garantir la seva conservació. Els treballs posen fi a l’estat de degradació en què es trobaven fins ara les capelles de l’absis del temple, tant interiorment com a l’exterior.
La restauració de l’absis de Santa Maria del Mar és una actuació cabdal en la posada en valor de la basílica, considerada una de les millors peces de l’arquitectura gòtica catalana i del sud d’Europa. L’actuació s’emmarca en el conveni signat el 2006 entre el Departament de Cultura, l’Arquebisbat de Barcelona i la Parròquia de Santa Maria de Mar per a la restauració de la basílica.
La restauració de l’absis
L’obra de restauració, començada a final de l’any 2011 i acabada el juny de 2013, ha estat duta a terme pel Departament de Cultura. El projecte ha estat realitzat pels arquitectes Enric Solsona i Xavier Guitart. El pressupost global de l’actuació ha estat de 1.054.742 euros.
La intervenció en l’absis s’ha realitzat tant a l’interior com a l’exterior del temple. A la part externa, s’han retirat els cossos afegits en el segle XIX sobre l’absis i la capella del Santíssim, que desvirtuaven l’arquitectura gòtica. La seva retirada ha permès recuperar la part de l’absis que quedava amagada en el primer nivell de cobertes i, cosa que ha fet que adquireixi notable visibilitat des del passeig de Born.
L’actuació també ha fet possible la recuperació, a l’interior del temple, de les capelles de l’absis, destruïdes en part durant el segle XIX. S’han reconstruït els finestrals i les voltes de creueria perdudes en diferents capelles. S’ha instal·lat una nova clau de volta en una d’elles, mentre que a la resta s’ha restaurat l’escultura i la pintura gòtica amb què estaven decorades inicialment. És la primera vegada que a Santa Maria del Mar es restaura i conserven els vestigis originals amb total respecte i sense alterar-los.
La restauració ha significat, a més de la recuperació de l’arquitectura i decoració gòtica, l’adaptació de les cantories, espais que es troben a mitja alçada, sobre una volta del segle XVI, a les capelles de l’absis. Aquests espais van ser tancats i destinats a serveis auxiliars del temple durant segles, fins que s’obriren novament per una restauració empresa a partir de 1940. Tanmateix, l’obra va quedar interrompuda i inacabada, per la qual cosa actualment presentaven una degradació notable.
Donada la seva posició elevada, les cantories proporcionen uns magnífics punts de vista, fins ara inèdits, sobre l’interior del temple, i alhora ofereixen una plataforma on instal·lar una presentació sintètica dels valors patrimonials del temple i la seva significació cultural. Les cantories han estat agençades amb les proteccions i instal·lacions que requereix la visita i amb una il·luminació especial que posa en valor la seva entitat.
Podeu realitzar una visita virtual a la zona restaurada de Santa Maria del Mar mitjançant aquests enllaços:
Actuacions a Santa Maria del Mar
L’any 2006 es va estipular un conveni entre el Departament de Cultura del Govern de Catalunya, l’Arquebisbat de Barcelona i la Parròquia de Santa Maria del Mar per a la restauració de la basílica amb una durada de 5 anys, que posteriorment es va ampliar a 10 anys. Fins ara s’han restaurat la façana principal, els finestrals i les cobertes amb l’objectiu d’aturar la degradació de l’edifici i assegurar la protecció del seu interior. Un cop acomplerts aquests primers objectius, les noves fases de treball es destinen a recuperar aquelles parts de l’arquitectura original oculta o alterada i a facilitar la visita pública i la presentació del seu patrimoni.
1