Drets Socials

Visita al camp

Uns 47.000 joves participaran aquest estiu en més de 1.100 activitats d'estiu a les comarques gironines

query_builder   9 juliol 2013 16:19

event_note Nota de premsa

Uns 47.000 joves participaran aquest estiu en més de 1.100 activitats d'estiu a les comarques gironines

El delegat del Govern i el director general de Joventut han visitat avui el camp de treball ‘Joves solidaris a la Vall del Llémena’ de Sant Gregori
Visita al camp
Les comarques gironines acolliran aquest estiu uns 47.000 joves -6.000 dels quals són monitors, monitores, directors o directores de lleure-  que participaran en alguna de les més de 1.100 activitats previstes en les properes setmanes per la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família.
 
Per tipologies, les activitats majoritàries seran les colònies (348), seguides dels casals (322), les acampades (248), les rutes (125) i els camps de treball (30). Per comarques, l’Alt Empordà serà la que concentrarà més activitats (204), seguida del Ripollès (192), la Garrotxa (167), el Baix Empordà (130), la Selva (111), el Gironès (103), la Cerdanya (94) i el Pla de l’Estany (72).
 
Són dades que han donat a conèixer aquest matí el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, i el director general de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, Toni Reig, durant la visita al camp de treball “Joves solidaris a la Vall del Llémena”, que té lloc durant la primera quinzena de juliol al municipi de Sant Gregori (el Gironès).
 
Aquesta activitat d’estiu, organitzada per Benestar Social i Família i gestionada per la Fundació Oscobe, és una novetat d’aquest 2013 i acull a un total de 24 nois i noies catalans d’entre 15 i 17 anys. Els objectius són l’intercanvi d’experiències entre els joves participants i els joves amb risc d’exclusió social que formen part d’Oscobe, afavorint així la interculturalitat, la solidaritat i la coeducació.
 
Les tasques que es fan diàriament les comparteixen els integrants d’Oscobe i els joves del camp de treball. Entre d’altres, s’encarreguen del manteniment de l’hort que la Fundació té a la població, de la recol·lecció de la collita, de la distribució de les fruites i verdures a la Fundació Banc dels Aliments, i de la cuina i elaboració dels productes de l’horta per a l’autoconsum.
 
Així mateix, els joves també arranjaran i senyalitzaran camins i plantes situades entre la zona d’acampada i les gorgues properes, per tal de crear una zona didàctica al “Bosc de Taialà”.
 
El delegat del Govern ha volgut destacar “la importància que els joves d’aquest camp de treball coneguin la realitat social de les comarques gironines, amb les necessitats que hi ha, amb les persones més necessitades i també que coneguin els joves que estan a la Fundació Oscobe i hi puguin treballar conjuntament”. A més, ha afegit que “tots els camps de treball que es fan a comarques gironines, un més que l’any passat, mostren la voluntat clara del Govern d’impulsar-los i de donar una oferta als joves de tot el país”.
 
Per la seva banda, el director general de Joventut, Toni Reig, ha destacat que les comarques gironines són el primer àmbit territorial de Catalunya en nombre de camps de treball, el segon en nombre d’activitats d’estiu en general, i que bona part de les activitats que s’hi realitzen també són organitzades per entitats d’educació en el lleure arrelades a la demarcació de Girona. Reig també ha destacat la importància que els joves participin en activitats d’educació en el lleure, perquè “contribueixen al creixement integral de la persona i a la transmissió de valors, com ara la solidaritat i el compromís, mitjançant la convivència i la relació amb l’entorn”.
 
Camps de treball
A més del de Sant Gregori, la demarcació acollirà un nou camp de treball, en aquest cas d’àmbit arqueològic. Es tracta d’una activitat organitzada pel Departament de Benestar Social i Família a les Gavarres, concretament al nucli de Cruïlles. Consistirà en la recuperació de diferents elements etnològics del senders PR-100/103.
 
En total, el Departament ha organitzat 17 camps de treball aquest 2013 a les comarques de Girona, un més que l’any passat, dels quals deu són per a joves catalans, un per a joves catalans i de la resta de comunitats autònomes i sis més per a joves catalans i de la resta del món:
 
Entitat
Camp de treball
Municipi
Consell de Joves d’Arbúcies
Castell de Montsoriu
Arbúcies
Coordinadora de Lleure del Pla de l’Estany
Festival de la veu Aphònica
Banyoles
Servei Civil Internacional (SCI)
La setmana solidària: Fem poble
Boadella i les Escaules
Fundació Catalana de l’Esplai
Illa de Port Lligat
Cadaqués
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Conca de la Muga: Camins de l’aigua. Un cicle vital
Castelló d’Empúries
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Camp de treball a les Gavarres
Cruïlles
Coordinadora de Lleure del Pla de l’Estany
Castell d’Esponellà
Esponellà
Centre Excursionista Empordanès
Castell de Sant Ferran
Figueres
Associació de Naturalistes de Girona
Recuperació de senders, fonts i espais a la Vall de Sant Daniel
Girona
Fundació privada obra social comunitària de Bellvitge (OSCOBE)
Joves Solidaris de la Vall de Llémena
Sant Gregori
Associació de joves “El quaranta-dos”
Senyalització de la ruta “Caminant per Sant Gregori”
Sant Gregori
Grup d’Esplai Somnis
Recuperació de la Font de Toralles i el seu entorn
Sant Joan de les Abadesses
Fundació Escolta Josep Carol
L’Estany de Sils
Sils
Escola per l’entorn, el respecte i l’activitat (Associació l’ERA)
Resseguint els camins de l'aigua a l'Alta Garrotxa
Vall de Bianya, Camprodon, Montagut i Oix
Grup d’Esplai Vidrerenc
Castell de Sant Iscle: buscant un passat (intercanvi CCAA)
Vidreres
Grup d’Esplai Vidrerenc
Castell de Sant Iscle: buscant un passsat (intercanvi internacional)
Vidreres
Centre Excursionista Empordanès
Where the wine comes from
Vilajuïga
 
A més d’aquests, també es preveu que s’organitzin uns tretze camps més a la demarcació a càrrec de diferents entitats.
 
Uns 2.700 joves a vuit albergs
Les previsions facilitades per Casadesús i Reig també inclouen les activitats en albergs que formen part del programa “L’estiu és teu!” de l’Agència Catalana de Joventut del Departament de Benestar Social i Família. Es tracta d’estades de dues setmanes en alguna de les instal·lacions de la Xarxa d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat) en les modalitats d’idiomes, esports, enginy, teatre, veu i cinema.
 
S’ha ofert plaça per a 2.727 infants i joves de 5 a 17 anys a vuit dels albergs de la xarxa que la Generalitat té a les comarques gironines, concretament a la Molina, Olot, Sant Joan de les Abadesses, l’Escala, Banyoles, Núria, Planoles i Girona. Els albergs de les comarques gironines tenen una gran demanda, ja que concentraran aproximadament el 36% del total de participants catalans de “L’estiu és teu!”.
 
El juliol, el mes preferit
Per mesos, el que tradicionalment ha concentrat el gruix de les activitats d’estiu ha estat el de juliol (54% l’any 2012), seguit del de juny (33%), el d’agost (10%) i el de setembre (3%).
 
Per quinzenes, la més concorreguda l’estiu passat va ser la primera de juliol (1.285 activitats), seguida de la segona quinzena de juny (1.284), la segona de juliol (858), la primera d’agost (298), la segona d’agost (124), la primera de setembre (108), la primera de juny (20) i la segona de setembre (1).

1  

Fitxers adjunts

El delegat del Govern i el director general de Joventut durant la visita al camp de treball de Sant Gregori

El delegat del Govern i el director general de Joventut durant la visita al camp de treball de Sant Gregori
JPG | 1094