•    El conseller de la presidència respon als que consideren que el procés cap a la consulta divideix que “la democràcia sempre és la millor solució”

•    Homs manifesta el seu “escepticisme” davant un nou sistema de finançament per part de l’Estat

El conseller de la Presidència és entrevistat a Catalunya Ràdio

En una entrevista al Mati de Catalunya Ràdio el conseller de la presidència, Francesc Homs, ha defensat la necessitat d’eliminar les clàusules de confidencialitat en les contractacions de producció externa dels mitjans públics perquè  “la informació ha de ser transparent i això els farà més potents, valents i competitius”.  El Consell Executiu va donar llum verd ahir a l’inici de la tramitació de l’avantprojecte de llei per a la transparència i sostenibilitat del sector públic que, en paraules del conseller, ha de permetre aconseguir  un coneixement precís de la situació dels mitjans públics que ajudi a “evitar especulacions i que s’arribi a determinades conclusions”.


El conseller de la Presidència s’ha mostrat escèptic amb un possible encaix de Catalunya i Espanya, ha recordat l’experiència de l’Estatut i la culminació del procés amb una sentència del TC que ha qualificat “d’error catastròfic”. Tot i això Homs es mostra convençut que  “Catalunya té projecte” i que l’únic que falta per tirar-lo endavant són “són els instruments per acompanyar-ho”.


Respecte al procés cap a la consulta, Homs insisteix que cal articular i construir  tots els marcs legals que ens puguin permetre organitzar físicament la consulta i “construir aquesta majoria que es va teixint”. En aquest sentit el conseller de la Presidència ha reivindicat la pluralitat del Pacte pel Dret a Decidir integrat “per gent de tota mena i condició amb maneres de pensar tan diferents i de solucions finals també diferents” que tenen en comú creure que la millor solució a la situació actual és votar. Davant aquells que diuen que el procés divideix Homs es pregunta “des de quan la democràcia divideix?, la democràcia sempre és la solució i votar sempre és la solució”.


El portaveu del Govern també ha mostrat el seu escepticisme davant la negociació d’un nou model de finançament amb l’Estat que pugui resoldre els problemes actuals de Catalunya, “en aquest tema estem en una altra pantalla” ha dit. Homs ha qüestionat el procés proposat pel Govern de l’estat sobre aquest tema, que ha creat una comissió per estudiar la fiscalitat a Espanya,  “per tant abans del  2015 no es parlarà del sistema de finançament”  la qual cosa fa que el nou model  quedi fora de termini. Davant això el Govern no pot fer altra cosa que mirar-s’ho “des d’una distància profunda”.