Servei Meteorològic de Catalunya

Les fortes tempestes acumulen fins a 78 l/m2 a la Noguera des de dimarts

query_builder   11 juliol 2013 11:20

event_note Nota de premsa

Les fortes tempestes acumulen fins a 78 l/m2 a la Noguera des de dimarts

 

  • Les tempestes de dimecres a la tarda van afectar bona part del nord i oest de Catalunya i algunes d’elles van ser fortes i acompanyades de calamarsa i pedra
 
El Servei Meteorològic de Catalunya informa que la tarda de dimecres va venir marcada per la formació de nombroses tempestes al terç nord i oest del territori. El nucli tempestuós més intens i destacat es va formar a la comarca de la Noguera. Va ser inusualment extens i va tenir un gran desenvolupament vertical. Una altra característica que va afavorir la severitat és que va ser força estàtic. A més, fruit de les condicions atmosfèriques inestables, va donar lloc a nombroses i fortes calamarsades i pedregades a la comarca de la Noguera, tal com s’il·lustra a la següent fotografia:
Foto
Imatge de pedra caiguda a Montgai (La Noguera) Foto: Antonieta Vidal
 
Les intensitats de precipitació mesurades en alguns casos van ser molt fortes, com és el cas de l’estació meteorològica automàtica (EMA) situada a Os de Balaguer, a la Noguera, on van caure 55.1 mm en només 30 minuts, 26.7 mm dels quals en 10 minuts, i es van acabar enregistrant 78.7 mm.
En  aquest mateix cas cal destacar que en el moment de màxima intensitat es van arribar a recollir 4.4 mm en 1 minut.
 
En la taula següent es recullen els registres de precipitació superiors als 2 mm en un minut a les estacions de la XEMA:
 
EMA
COMARCA
PPTx 1min (mm)
Os de Balaguer - Monestir d'Avellanes
Noguera
4.4
Solsona
Solsonès
4.1
Baldomar
Noguera
3.4
Oliola
Noguera
2.8
 
Cal destacar que en alguns punts de la comarca de la Noguera i també del Solsonès s’ha superat el llindar de situació meteorològica de perill (SMP) per intensitat de precipitació de nivell 1 (20 mm en 30 minuts) i fins i tot de nivell 2 (40 mm en 30 minuts):
 
EMA
COMARCA
PPTx 30min (mm)
Os de Balaguer - Monestir d'Avellanes
Noguera
55.1
Baldomar
Noguera
41.3
Oliola
Noguera
29.8
Solsona
Solsonès
23.4
Vallfogona de Balaguer
Noguera
22.1
 
Finalment, es mostren les precipitacions acumulades més destacades entre el dia 10 i 11 de juliol a les 8:00, enregistrades a les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) de l’SMC:
 
EMA
COMARCA
PPT episodi (mm)
Os de Balaguer - Monestir d'Avellanes
Noguera
78.7
Baldomar
Noguera
52.1
Oliola
Noguera
48.3
Vallfogona de Balaguer
Noguera
46.7
Solsona
Solsonès
25.3
Camarasa
Noguera
22.2
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
20
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
13.3
Das
Cerdanya
13
el Pont de Suert
Alta Ribagorça
12.5
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
12.4
Tornabous
Urgell
11.6
Castellnou de Seana
Pla d'Urgell
11
Guardiola de Berguedà
Berguedà
11
Sort
Pallars Sobirà
10.2
 
 
El següent mapa mostra la distribució de la precipitació acumulada a Catalunya entre el dimecres 10 i el dijous 11 de juliol fins a les 08:00 hores, i s'ha obtingut a partir de 169 punts d’observació corresponents a les estacions de la XEMA:
mapa
 
Segons dades de la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE), per al conjunt del dia es van enregistrar gairebé 1300 llamps a terra, essent les comarques més afectades la Noguera (446 llamps), el Solsonès (121) i el Pallars Jussà (97).
 
El mapa següent mostra la distribució espacial i temporal dels llamps detectats per la XDDE durant el dia d’ahir (a la llegenda les hores estan expressades en UTC, de manera que cal sumar dues hores per obtenir l’horari oficial).
Mapa Llamps
 
La predicció indica que dijous es tornaran a reproduir xàfecs i tempestes dispersos al Pirineu, al Prepirineu, al nord de la depressió Central, a la resta del quadrant nord-est i de forma més aïllada al prelitoral. Seran d'intensitat entre feble i moderada, i localment forta, que puntualment aniran acompanyats de tempesta i no es descarta calamarsa. Acumularan quantitats minses o poc abundants, si bé localment seran abundants (entre 20 i 50 mm en 24 hores).
 
A causa d’aquesta predicció el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de Situació Meteorològica de Perill de grau 2 per intensitat de pluja.
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

4  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 503

Foto

Foto
JPG | 10

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 174

Mapa Llamps

Mapa Llamps
PNG | 149