Protecció Civil

Protecció Civil de la Generalitat manté l'ALERTA del pla INUNCAT per l'episodi de pluges acompanyat de tempestes amb calamarsa

query_builder   14 juliol 2013 22:21

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat manté l'ALERTA del pla INUNCAT per l'episodi de pluges acompanyat de tempestes amb calamarsa

  • L’episodi de tempestes es manté fins les dues de la propera matinada afectant a les comarques de l’oest de Catalunya
  • Per demà es preveu un nou episodi de tempestes a la meitat nord, similar al d'avui
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’ALERTA del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que es preveu que se’n puguin derivar.
Per aquest vespre i durant la matinada encara es preveu l’episodi de superació del llindar d’intensitat de pluja de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts amb precipitacions en forma de xàfec o tempesta, i localment acompanyades de calamarsa o pedra i vent ratxejat. L’afectació territorial continua a les comarques de l’oest de Catalunya però de forma més restringida respecte a la previsió anterior. Deixarien d’estar afectades les comarques de l’extrem de l’Alt
Pirineu, les de més al sud de Terres de l’Ebre i les de més a l’oest de Girona.
 
Hores d’ara a la part Nord est i al Pirineu s’estan desfent les tempestes i s’aniran afeblint. El front que encara hi ha actiu és el de la zona de Ponent que es mantindrà durant una hora. Hi haurà molta activitat perquè encara es registren temperatures elevades (28-29 graus). Ara es registra molta activitat al Pla de Lleida.
 
D’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya s’han produït les següents superacions de llindar: Pobla de Segur 37L/m2 en 30 minuts, Pont de Suert 22 L/m2 en 30 minuts, Vilanova de Maià 24,4 L/m2 en 30 minuts i Gisclareny 25 L/m2 en 30 minuts.
 
Per demà es preveu un episodi de tempestes similar al d'avui amb afectació amb possibilitat de superar els 20 l/m2 en 30 minuts sobretot a les comarques de la meitat nord, Pirineu, Prepirineu i Catalunya Central a partir del migdia i la tarda.
 
INCIDÈNCIES RELACIONADES
El telèfon d’emergències 112 Catalunya ha rebut des del dia 13 de juliol des de les 18:30h fins les 20:30 d’avui un total de 505 trucades relacionades amb l’episodi de pluges intenses. Des de les 00h fins les 20:30h d’avui un total de 173 trucades. La distribució a nivell provincial és la següent: Barcelona 8, Girona 1 i Lleida 342. La tipologia d’incidents està principalment relacionada amb inundacions a parts baixes d’habitatges i edificis i en menor quantitat amb riuades, risc estructural d’edificis, incidències a clavegueram, manca de subministrament i obstacles a calçada.
 
Pel que fa al municipi de Lleida ja no hi ha cap carrer tallat ni cap edifici públic afectat per les precipitacions de la matinada passada. Queden alguns baixos de pàrkings afectats. A la Pobla de Segur la única incidència és al Camí de la Riba tallat que baixa ple d’aigua (camí que voreja el municipi i que dona accés a una capella i finques particulars)
 
Els Bombers de la Generalitat, en aquests moment,s treballen en 14 serveis a la regió de Lleida de les quals 3 són esllavissades i la resta inundacions de parts baixes de vivendes i edificis.
 
Pel que fa a l’afectació viària, el Servei Català del Trànsit (SCT) informa que hi ha retencions a la C-16 entre Guardiola de Berguedà a Cercs del PK 110 al 116.
 
Aquesta tarda, cap a les 19:45h, s’ha produït una esllavissada a la C-17 al PK 86 al municipi de Montesquiu (Osona) que ha ocasionat el tall d’un carril en sentit nord que ha senyalitzat Mossos. Hores d’ara la via ja està neta en aquest punt, d’acord amb el Centre de Carreteres de Control de Vic.
 
Pel que fa a la xarxa ferroviària, ADIF informa que a Lleida utilitzen les vies que estan millor però no hi ha retards, no afecta a la circulació.
 
 
Des de Protecció Civil es recomana molta precaució a la ciutadania a prop de lleres, rius i guals i en totes les activitats previstes a zones de muntanya i a l’aire lliure en general si us trobeu en una zona on descarrega amb força.  En cas de que les tempestes us afectin en aquestes zones, busqueu l’aixopluc als punts més elevats i espereu que passi la tempesta, i sobretot eviteu travessar guals, rieres, torrents i rius en general malgrat semblin portar poc cabal, ja que es poden incrementar de forma sobtada. Més consells a: www.gencat.cat/interior/inundacions.
 
Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.