La vicepresidenta del Govern ha qualificat els actes de la memòria com la vacuna més efectiva per no repetir els errors del passat durant la presentació del documental del Memorial Democràtic, ‘Temps de Memòria’
“Podem perdonar, però no oblidar, perquè seria l’error més grans de tots” ha expressat amb rotunditat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, durant la presentació del vídeo institucional del Memorial Democràtic, Temps de memòria, que ha tingut lloc aquesta tarda a l’Auditori del Palau de la Generalitat.
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha insistit en el fet que “sobre la base del perdó i de la reconciliació hi podem aixecar tot un món, però sobre la base de l’oblit només hi aixecaríem, novament, la nostra perdició”. Ortega ha qualificat els actes de la memòria com “la vacuna més efectiva contra qualsevol infecció que posi en perill la llibertat” i ha defensat una memòria “plena, integra i no distorsionada” per enfortir la democràcia.
Després de recordar les persones que “van lluitar, van patir presó i fins i tot van morir per fer possible que avui, tots nosaltres, gaudim dels drets que la democràcia comporta”, la titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, ha subratllat que “des de les institucions tenim l’obligació de recordar perquè mai més no es repeteixin les atrocitats del passat”.
En l’acte de presentació del vídeo també hi ha intervingut el director del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos; el professor d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili, Joan M. Thomàs; l’advocada Magda Oranich, i el director del film, Lluís Danés. Tot seguit ha tingut lloc la projecció del vídeo.
Amb la finalitat de mostrar la importància que té la memòria en l’actualitat, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya ha decidit produir el vídeo Temps de Memòria, un document de caràcter memorial en el qual es repassen diferents episodis de la nostra història més recent, des de l’adveniment de la II República fins a la transició a la democràcia a Catalunya. El documental s’ha elaborat a partir de la premissa essencial de recordar el passat per entendre el present.
Conèixer el passat perquè no es repeteixi
El documental s’ha estructurat sobre dos eixos: els testimonis i els dipositaris de la memòria. D’una banda, hi participen els protagonistes que van viure els fets, els dipositaris de la memòria. De l’altra, també hi participen els divulgadors de la memòria, els encarregats de difondre-la perquè no resti en l’oblit. D’aquesta manera, s’han escollit diferents personalitats públiques de diversos àmbits, com ara l’entrenador de futbol Josep Guardiola, el cantautor Lluís Llach, la periodista Mònica Terribas o el científic Bonaventura Clotet, entre molts d’altres. Tots ells han acceptat la missió de ser els receptors i divulgadors de la memòria, conjuntament amb testimonis dels fets esdevinguts en diferents moments i espais, els quals cedeixen el seu record amb l’esperança que no desaparegui.
Tot plegat té el desig de què tots aquests episodis, molts d’ells terribles i traumàtics, no siguin oblidats ni es tornin a repetir mai més. Un missatge que vol arribar a tothom, i molt especialment a les generacions presents i futures. La importància, la preservació, el reconeixement i la divulgació de la memòria són missions que té el Memorial Democràtic i que ha volgut mostrar amb aquest vídeo institucional.
De manera intercalada amb els testimonis i els transmissors, personalitats vinculades amb la memòria del nostre país han participat en el vídeo llegint diferents fragments del preàmbul de la Llei del Memorial Democràtic, aprovada el 31 d’octubre de 2007 pel Parlament de Catalunya, on apareixen les principals missions de la institució.
Vegeu les personalitats i testimonis que han intervingut en el vídeo Temps de Memòria en el web del Memorial Democràtic.