Recerca i Universitats

Comunicat sobre el grau d'experimentalitat en els preus dels estudis d'enginyeria

query_builder   17 juliol 2013 12:35

event_note Nota de premsa

Comunicat sobre el grau d'experimentalitat en els preus dels estudis d'enginyeria

La Secretaria d’Universitats i Recerca vol fer les següents observacions en relació al grau d’experimentalitat en els preus dels estudis d’enginyeria:
 
Els preus públics dels estudis universitaris estan organitzats en diferents llindars en funció del seu nivell d’experimentalitat com són les classes de laboratori, les activitats en grups reduïts o els recursos singulars, entre d’altres, que es tradueix en diferents nivells de costos. Tant el nombre de nivells d’experimentalitat com l’assignació de cadascun dels estudis a un nivell concret ha anat canviant al llarg dels darrers anys i especialment durant el  procés de transformació de les antigues diplomatures i llicenciatures en els estudis actuals en graus i màsters, per adaptar els seus preus als seus costos. En aquest sentit, pels graus s’ha passat d’una estructura de 5 nivells fins l’any 2009-2010 a tres nivells a partir del curs 2010-2011, mentre que pels cicles s’ha mantingut fins a l’actualitat una estructura en 4 nivells.
 
Arran de la publicació del Real Decreto 14/2012 de la nova estructura de preus dels graus universitaris que instava a què aquests havien d’estar entre el 15% i el 25% del seu cost per part de l’estudiant, les universitats amb estudis d’enginyeria van manifestar que l’estructura de preus existents per a les enginyeries no era consistent amb les dels altres estudis.
 
Els estudis d’enginyeria en els cicles estaven assignats al nivell 4 -el més alt-, mentre que els estudis d’enginyeria tècnica ho estaven al nivell 3 que tenia pràcticament el mateix preu (0,97 del cost del nivell 4). Quan es va classificar el conjunt de tots els estudis de cara als  nous graus, els estudis d’enginyeria van ser assignats majoritàriament al nivell B d’experimentalitat. Constava, doncs, una asimetria entre la classificació dels estudis d’enginyeria als cicles que estaven bàsicament al nivell més alt (3 i 4) i la seva classificació en el grau que estava en el nivell intermig B.
 
En aquest context, la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya del passat 28 de juny, integrada per totes les universitats i el Govern de la Generalitat, les universitats amb estudis d’enginyeria van acordar que per tal de correspondre’s amb els percentatges reals de costos les enginyeries es classificarien com a nivell C d’experimentalitat, tal i com havia estat en l’estructura de preus dels antics cicles.
 
Aquesta necessitat d’adequar el nivell d’experientalitat afecta a un 12% dels estudiants, per als quals el preu del crèdit passa de 35,77 euros a 39.53 euros. Cal recordar que modificacions de classificació d’estudis s’han anat produint d’una manera gradual en els darrers deu anys al anar transformant els estudis, com per exemple en l’àmbit de la comunicació (periodisme i comunicació audiovisual) o en el de les biociències.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 234