Salut

Es detecten 29 casos de xarampió a Catalunya

query_builder   17 juliol 2013 18:41

event_note Nota de premsa

Es detecten 29 casos de xarampió a Catalunya

 
Els afectats no estaven vacunats o no havien completat la pauta de vacunació
 
La malaltia és molt transmissible però de fàcil prevenció amb la vacunació
 
Des del 2 de juliol s’han notificat un total de 29 casos confirmats de xarampió a Catalunya. Els casos estan afectant de forma gairebé exclusiva persones no vacunades, majoritàriament adults joves. Del total de casos confirmats, només la meitat han requerit hospitalització.
 
La gran mobilitat de persones, especialment entre països de la Unió Europea, ha comportat la reintroducció del virus del xarampió a Catalunya, com també passa en altres comunitats autònomes.
 
Aquesta malaltia, tot i ser molt transmissible, és fàcilment prevenible mitjançant la vacunació. Per tant, és de gran importància continuar mantenint unes bones cobertures de vacunació del xarampió en la població, administrant les dues dosis corresponents de la vacuna triple vírica (xarampió-rubèola-galteres) als 12 mesos i als 4 anys, segons el calendari vacunal vigent. Aquest calendari estableix actualment dues dosis de la vacuna triple vírica als 12 mesos i als 4 anys. Des dels centres d’atenció primària, i d’acord amb criteris clínics, els metges de família recomanen l’administració de la vacuna triple vírica a determinades persones adultes, nascudes després de l’any 1966, que no hagin estat vacunades del xarampió i que no tinguin constància d’haver patit la malaltia. Les vacunes estan disponibles de forma gratuïta en tots els centres d’atenció primària.
 
Vacunació triple vírica
 
La vacuna triple vírica es va introduir al calendari de vacunacions de Catalunya l’any 1981, amb un creixement progressiu de les cobertures vacunals, i va assolir nivells òptims a partir dels anys noranta. Des de l’any 1998, quan es va implantar el Pla per a l’eliminació del xarampió a Catalunya per a l’any 2000, s’han mantingut altes cobertures i una estricta vigilància dels casos sospitosos per tal d’assolir i, posteriorment, mantenir aquest objectiu.
 
Evolució del xarampió a Catalunya
 
Des que l’any 2000 es va aconseguir l’eliminació del xarampió autòcton a Catalunya, han aparegut ocasionalment casos importats que, en algunes ocasions, han donat lloc a brots amb un nombre limitat d’afectats. Excepcionalment, l’any 2006 va sorgir un brot originat per un cas importat que va afectar al voltant de 400 persones, principalment nadons de menys edat de la fixada per a la vacunació (a partir d’aquell moment es va rebaixar l’edat de vacunació als 12 mesos) i l’any 2010 un segon brot que va afectar unes 300 persones, majoritàriament població adulta jove.
 
El xarampió és una de les malalties infeccioses més contagioses que es transmet habitualment per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola de les persones infectades i, menys sovint, per contacte amb objectes recentment contaminats amb aquestes secrecions. La simptomatologia del xarampió consisteix bàsicament en febre, congestió nasal, irritació de la gola, tos seca i conjuntivitis. De vegades, es poden observar petites taques blanques en la mucosa de la boca però són difícils de distingir. Al cap d’uns quatre dies de l’inici de la simptomatologia general, apareix una erupció de taques vermelles, planes i de forma irregular, primer a la cara (darrere de les orelles) i posteriorment s’estén al tronc, braços i cames. En els adults la simptomatologia és la mateixa que en els infants, però el quadre pot ser més greu i les complicacions esmentades presenten una freqüència més gran.
 
En països amb una baixa incidència, com seria el cas d’Espanya i en particular de Catalunya, qualsevol sospita de xarampió es notifica urgentment a les unitats de vigilància epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya per tal de dur a terme les actuacions de control i evitar l’aparició de casos secundaris amb mesures preventives adequades. Aquestes actuacions estan en concordança amb les directrius de l’Organització Mundial de la Salut que ha establert l’objectiu de l’eliminació del xarampió a Europa per a l’any 2015.
 
Més informació sobre el xarampió:
 
061 CatSalut Respon
 
 

1  

Fitxers adjunts

Preguntes freqüents xarampió

Preguntes freqüents xarampió
PDF | 83