Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Catalunya presenta 14 noves varietats catalanes de préssec i nectarina

Pelegrí: "El futur del sector està en l'agricultura del coneixement i en la innovació"

query_builder   29 juliol 2013 12:11

event_note Nota de premsa

Catalunya presenta 14 noves varietats catalanes de préssec i nectarina

Pelegrí: "El futur del sector està en l'agricultura del coneixement i en la innovació"

 
Agricultura destaca el valor afegit de la col·laboració de l’IRTA amb Agro Sélection Fruits i Fruitfutur
 
 
Les noves espècies destaquen per la seva qualitat gustativa i responen a les preferències dels consumidors
Pelegrí durant la seva intervenció
Pelegrí durant la seva intervenció
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de l’Institut Català de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Josep M. Monfort, ha presidit la presentació de  les primeres varietats catalanes de préssec i nectarina.
Aquestes varietats han estat obtingudes conjuntament entre l’IRTA i Agro Sélection Fruits (ASF), amb la col·laboració de Fruitfutur (AIE) a través d’un programa de millora genètica de noves varietats de préssec, nectarina, préssec pla i nectarina plana (paraguaians) iniciat l’any 2004.
En aquest sentit, l’objectiu principal d’aquest programa de millora clàssica ha estat l’obtenció de noves varietats d’alta qualitat gustativa i amb una bona adaptació a les principals zones de producció de préssec de Catalunya.
 
Pel que fa a les característiques organolèptiques de les varietats obtingudes, totes es caracteritzen per un alt contingut en sucres i un nivell relativament baix d’acidesa. Aquestes característiques es corresponen amb les preferències del 80% dels consumidors europeus segons un estudi realitzat l’any 2007 en el marc del projecte europeu ISAFRUIT. A més, pel que fa a les característiques de textura, les varietats presenten una fermesa alta en el moment de la collita, una maduració lenta i un bon comportament en postcollita.
 
Segons el conseller Pelegrí, el tret més important i innovador és que s’han aconseguit un total de 14 noves varietats que destaquen per la seva coloració externa, la maduració lenta, una bona conservació i una excel·lent qualitat gustativa (amb un gust dolç i aromàtic), acompanyat per una textura crocant i sucosa.
 
“Conèixer les característiques de la fruita que més influeixen en l’acceptació dels consumidors és fonamental per incrementar-ne el consum”, ha afirmat el conseller. Per aquest motiu, “aquestes noves varietats aporten un valor afegit que les farà més atractives per als consumidors”.
 
D’altra banda, el conseller ja afirmat que “el futur del sector està en l’agricultura del coneixement i en la innovació, i aquest projecte conjunt de l’IRTA amb ASF i Fruitfutur constitueix un bon exemple de com millorar la competitivitat del sector i el seu posicionament en el mercat a través de la innovació i la qualitat”. El conseller també ha volgut destacar que aquest programa és un clar exemple d’èxit de col·laboració publicoprivada.
 
Les varietats obtingudes han estat registrades a Europa al Community Plant Variety Office (CPVO). Es tracta de 2 préssecs de carn groga, 2 préssecs de carn blanca, 4 nectarines de carn groga, 5 nectarines de carn blanca i 1 nectarina plana de carn blanca.
 
Un total de 8 anys de recerca i millora
 
Per obtenir les primeres 14 varietats, els treballs de millora i selecció han durat un total de 8 anys, iniciats l’any 2004. En total, durant el procés s’han  realitzat 935 encreuaments i s’han obtingut 71.367 llavors. D’aquestes llavors, s’han avaluat 24.170 arbres, dels quals se n’han seleccionat finalment 318 per obtenir les 14 varietats presentades.
 
La fruita és el resultat que veuen els consumidors, però hi ha altres aspectes que interessen els agricultors professionals en la producció de fruita, com ara les característiques de l’arbre. En aquest sentit, els arbres estan plenament adaptats a les condicions de producció del nostre país, són de fàcil maneig i amb una elevada i consistent producció.
 
Agro Sélection Fruits és una empresa ubicada a Elne (França) líder en l’obtenció de noves varietats de préssec i nectarina. Té un historial d’èxit en l’obtenció de noves varietats adequades a les preferències dels consumidors.
 
Fruit Futur AIE és una agrupació d’interès econòmic de quatre empreses de producció de fruita de Catalunya (ACTEL, NUFRI, Poma de Girona i Fruits de Ponent) la finalitat de la qual és l’obtenció de noves varietats de poma, pera, préssec i nectarina adaptades a Catalunya.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.
 

2  

Imatges

Pelegrí durant la seva intervenció

Pelegrí durant la seva intervenció 1757

moment de l'acte

moment de l'acte 2010