Direcció General de Comunicació

El Govern reconeix la singularitat del Penedès amb la creació d'un àmbit territorial específic

El Govern reconeix la singularitat del Penedès amb la creació d'un àmbit territorial específic

query_builder   30 juliol 2013 15:05

event_note Nota de premsa

El Govern reconeix la singularitat del Penedès amb la creació d'un àmbit territorial específic


  • El Consell Executiu dóna llum verd al decret que regula la creació del nou àmbit territorial, format per l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia
 
  • Es defineix la constitució d’un grup de treball per formular el pla territorial corresponent
 
  • S’estableix el procés perquè els municipis de l’Anoia que ho vulguin manifestin el seu interès d’adscriure’s a les Comarques Centrals
 
 
El Govern ha aprovat avui el decret que regula la fixació de l’àmbit de planificació territorial del Penedès, integrat per les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf i els municipis de l’Anoia no adscrits a les Comarques Centrals. La creació d’aquest àmbit de planificació ha de permetre a aquest territori dotar-se d’un pla territorial parcial propi, que en reculli la singularitat.
 
El pla territorial de Catalunya va crear set àmbits per a la planificació: el Metropolità de Barcelona, el de les Comarques Gironines, el del Camp de Tarragona, el de les Terres de l’Ebre, el de Ponent, el de les Comarques Centrals i el de l’Alt Pirineu i Aran.
 
Les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia no constituïen cap àmbit de planificació propi, sinó que quedaven distribuïdes en els plans, ja aprovats, de les Comarques Centrals (Anoia), Àmbit Metropolità de Barcelona (Alt Penedès i Garraf) i Camp de Tarragona (Baix Penedès). Aquest fet va generar un fort posicionament social i nombroses entitats locals i comarcals van instar el Govern català a crear un àmbit de planificació propi.
 
Així, l’any 2010 es va modificar la Llei de planificació territorial i la del Pla territorial general amb l’objectiu de crear un vuitè àmbit de planificació: el del Penedès. Ara, el Govern ha aprovat el decret que desplega la nova llei, un cop conclòs el procés d’informació pública corresponent.
 
En principi, es considera que tots els municipis de l’Anoia formen part del nou àmbit de planejament del Penedès, tot i que es dóna la possibilitat d’expressar el seu interès de pertànyer a les Comarques Centrals sempre que es garanteixi una continuïtat territorial suficient dels àmbits que en resultin. D’aquesta manera, es preveu un procés especial d’adscripció per a aquests municipis.
 
Així, un cop es publiqui aquest decret al DOGC i durant un període de dos mesos, els ajuntaments podran manifestar la seva voluntat d’adscriure’s a l’àmbit de planificació de les Comarques Centrals, per majoria simple de vots dels plens corresponents. Juntament amb la documentació acreditativa de l’acord plenari, el municipi ha de presentar un escrit de manifestació, davant la direcció general competent en matèria d’ordenació del territori. En aquest sentit, el decret estableix el procediment i terminis per a l’avaluació i resolució de les sol·licituds rebudes.
 
D’altra banda, la norma aprovada avui també regula la constitució d’un grup de treball, integrat per representants de l’Administració de la Generalitat i de les administracions locals, que contribuirà i farà el seguiment necessari per a la formulació del Pla territorial parcial del Penedès.
 
Aquest pla ha d’establir les pautes especials per a un desenvolupament sostenible del territori i regular els sistemes bàsics d’espais oberts, d’assentaments urbans i d’infraestructures de mobilitat, tenint en compte la interrelació territorial i coherència amb la planificació dels àmbits metropolità de Barcelona, de les Comarques Centrals i del Camp de Tarragona. Així mateix, en l’elaboració d’aquest pla s’inclourà un procés d’avaluació ambiental.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia