Direcció General de Comunicació

El Govern garanteix el finançament del Segarra-Garrigues per als propers quatre anys

El Govern garanteix el finançament del Segarra-Garrigues per als propers quatre anys

query_builder   30 juliol 2013 15:09

event_note Nota de premsa

El Govern garanteix el finançament del Segarra-Garrigues per als propers quatre anys

  • L’acord aprovat avui permetrà posar en reg 20.000 noves hectàrees
  • Es posa de manifest que el Govern acabarà la gran obra hidràulica del país: el sistema Segarra-Garrigues
  • El refinançament permet reactivar també la construcció del pantà d’Albaigés
 
El Consell Executiu ha aprovat avui autoritzar el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a establir el refinançament de les obres del Canal Segarra-Garrigues per als propers quatre anys.
Aquest acord garanteix el finançament per finalitzar les obres del canal, tal com s’havia compromès des del Govern, i preveu que en els propers quatre anys es puguin posar en reg 20.000 noves hectàrees que s’afegeixen a les actualment existents; i avançar en el compliment de les mesures ambientals de la Declaració d’impacte ambiental de la infraestructura, de manera que es vagi executant l’obra i les mesures ambientals d’una manera equilibrada.
La mesura aprovada avui posa de manifest que el Govern acabarà la gran obra hidràulica del país, el sistema Segarra-Garrigues. L’Executiu compleix així el seu compromís amb aquesta infraestructura estratègica i de país, i fa tots els passos possibles per garantir el finançament necessari per acabar l’obra, assumint els deutes pendents.
 
Finançament garantit per als propers quatre anys
L’acord autoritza el Departament d’Agricultura a realitzar despeses amb un abast pluriennal durant el període 2013-2025, que es deriven del Pla Economicofinancer de l’empresa Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, SAU, pel que fa a l’actuació del regadiu del Sistema Segarra-Garrigues, corresponent als estudis, projectes, assistències tècniques, projectes, mesures correctores d’impacte ambiental i obres d’infraestructura hidràulica.
En aquest sentit, l’acord permet modificar les anualitats autoritzades pel Govern de 3 de juliol de 2012, amb càrrec a pressupostos d’exercicis futurs del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, per finançar les inversions complementàries en mesures correctores d’impacte ambiental per donar compliment a la Declaració d’impacte ambiental (DIA) de l’actuació del regadiu del Sistema Segarra-Garrigues.
 
El Govern també ha impulsat altres mesures per garantir el finançament del Segarra-Garrigues a través del crèdits ICO proveïdors per un import de 75.966.742,48 euros, la qual cosa permetrà liquidar els pagaments pendents del Govern anterior, des del 2009, a Acuaebro, empresa estatal que executa les obres, i alhora finançar allò que queda pendent fins a l’acabament del canal principal.
 
També cal posar en valor com a infraestructura complementària la xarxa secundària del canal, en què també hi treballa el Govern i que s’impulsarà on hi hagi aquesta demanda sota criteris d’eficàcia i eficiència.
 
Promoure el reg: estratègia clau per al sector agroalimentari
 
Infraestructures del segle XXI com el Canal Segarra-Garrigues són imprescindibles per potenciar el clúster agrari, un dels més dinàmics d’Europa, però també per reforçar la multifuncionalitat de l’agricultura, la seva capacitat de conservar i gestionar el territori; de mantenir i preservar uns valors naturals, d’evitar el despoblament i d’assegurar la producció d’aliments sans, segurs i de qualitat.
 
Així, promoure el reg és clau per al sector agroalimentari, tant des del punt de vista material -construir les obres- com des del punt de vista del foment -que la gent s’hi uneixi-, o de l’eficiència. Per això, i amb la voluntat d’incrementar l’autoabastiment, el Govern s’ha marcat cinc objectius estratègics en la política de reg, que miren cap al futur i que responen a una sola intenció: que, en tots els regadius de Catalunya, els empresaris agraris reguin de manera efectiva i sota criteris d’eficiència i de sostenibilitat.
 
En aquesta línia, s’ha posat en marxa el Pla d’Acció per a l’Eficiència i la Sostenibilitat de Reg (2012-15) i l’any passat es va crear l’Oficina del Regant, un instrument d’assessorament i suport al productor per impulsar i optimitzar l’ús de l’aigua mitjançant la formació, la transferència de coneixement, la programació del reg i la informació. Així mateix, cal recordar l'acord assolit al març amb el sector per  flexibilitzar el preu de l'aigua del Segarra-Garrigues fent-lo al més assequible i assumible possible per als regants.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia