El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) acaba d’editar un vídeo divulgatiu sobre la plaga del morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus). Es tracta d’un escarabat curculiònid (“morrut”) que es va detectar a l’Estat espanyol l’any 1995 al litoral d’Andalusia i al cap de 10 anys (l’any 2005) a Catalunya, concretament en palmeres de la comarca del Baix Penedès.
 
És una greu plaga que ataca les palmeres, especialment la palmera canària, i si no es prenen mesures de prevenció i lluita provoca la mort de la palmera. La Unió Europea (UE) va prendre mesures d’emergència contra aquesta plaga l’any 2007. Tot i així, la plaga s’ha propagat per tot el litoral mediterrani europeu.
 
El vídeo mostra la biologia d’aquest escarabat barrinador, la seva difusió actual a Catalunya i les mesures més adients per a la seva prevenció i lluita. El vídeo mostra també la problemàtica que ha suposat la introducció d’aquest organisme nociu en les palmeres de casa nostra, tant per al sector productor i comercialitzador de palmeres com per als ajuntaments i el sector de la jardineria.
 
La filmació ha estat elaborada conjuntament per la unitat de Producció Audiovisual del Centre de Formació i Estudis Agrorurals de Reus del Departament i el Servei de Sanitat Vegetal de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia. Ha comptat amb la col·laboració d’empreses de tractaments especialitzades, d’empreses proveïdores de palmeres i d’empreses de gestió de restes vegetals.
 
L’objectiu del vídeo és difondre àmpliament el coneixement sobre aquesta plaga de les palmeres i les mesures de control, les quals, si es duen a terme amb rigor, proporcionen resultats molt positius en la prevenció i lluita contra la plaga. 
 
Aquest vídeo es pot consultar de manera totalment gratuïta a la pàgina web www.gencat.cat/agricultura, a l’apartat de sanitat vegetal.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.