Economia i Hisenda

Andreu Mas-Colell: "Avui comença la campanya per generar nous ingressos pel 2014"

query_builder   1 agost 2013 17:14

event_note Nota de premsa

Andreu Mas-Colell: "Avui comença la campanya per generar nous ingressos pel 2014"

  • Els ingressos han de venir d’un model de finançament més just. D’entrada, per la reclamació a l’Estat de la Disposició Addicional Tercera
  • Es pregunta per què Catalunya rebrà l’any vinent entre 500 i 1.000 milions menys, quan el Govern central assegura que la recaptació està augmentant i l’economia es recupera
  • Afirma que el Govern espanyol manté “una política d’asfíxia financera de les autonomies per fer-les més dependents” aprofitant la crisi per retrocedir en l’Estat de les autonomies a velocitat de vertigen
 
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha explicat, en una entrevista televisiva, les decisions del Govern central comunicades ahir al Consejo de Política Fiscal y Financiera pel 2014 i les ha titllades de “preocupants”. El Govern central ha fet marxa enrere en la distribució asimètrica establint per a totes les CA el mateix dèficit de l’1%. Representa una sisena part de l’objectiu global espanyol. “La política d’acaparament de la flexibilitat europea per part de l’Administració central continua amb intensitat i suposa l’asfíxia de les autonomies i dels serveis socials que presten”, ha dit.
 
Segons el conseller, “el Govern aprofita la crisi per fer més petites i dependents les comunitats autònomes i tornar enrere en l’Estat de les autonomies” potser amb l’esperança de gestionar la situació d’ofec de les comunitats per la via tresorera. “La tresoreria és important a curt termini, però la realitat es reflecteix per la via dels ingressos pressupostaris”, ha afegit.  
 
Mas-Colell ha afirmat que l’1% imposat per a tothom significa “la victòria de la meseta sobre el Mediterrani, i la derrota de la racionalitat per la uniformitat”.
 
També s’ha referit a la informació que el Ministerio de Hacienda ha facilitat sobre els ingressos del model de finançament que rebran les comunitats autònomes el 2014 i que suposarà entre 500 i 1.000 milions d’euros menys que el 2013. “Amb tota franquesa, no ho entenem. No concorda amb els missatges reiterats pel Govern central que assegura que estem sortint de la recessió i que la recaptació d’impostos està augmentant. Si tot això és veritat, perquè les comunitats rebem menys?”, s’ha preguntat. A més, ha afegit: “Es dibuixa un panorama inacceptable. De la mateixa manera que hem fet una campanya per passar del 0,7% al terç del dèficit, a partir d’avui, hem de començar una nova campanya perquè la realitat fiscal del 2014 sigui gestionable i justa pels ciutadans.”
 
Sobre els ajustos que s’han de fer aquest any 2013, el conseller ha recordat que Catalunya té un règim de pròrroga pressupostària i que ja s’ha reduït la despesa respecte a l’any anterior. Mas-Colell ha posat l’èmfasi en el 2014: “Hem de garantir per a l’any vinent un nivell de despesa similar a la despesa efectiva realitzada aquest any, per tant, han d’augmentar els ingressos.”
 
Per al conseller, la filosofia pel 2014 és gastar el mateix que el 2013 i per això s’hauran de generar ingressos addicionals. “D’on han de venir aquests ingressos? Hi ha dues grans vies: una, reclamar a l’Estat el que són els nostres drets, és a dir, la famosa Disposició Addicional Tercera de l’Estatut i un nou model de finançament”, ha afirmat.
 
En la reunió del Govern català de dimarts vinent es decidirà si es presenten pressupostos. “Dimarts es prendran les decisions pressupostàries relatives a 2013 i 2014”, ha conclòs.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 74