Economia i Hisenda

Andreu Mas-Colell: "L'acció política més contundent és no dignificar una xifra injusta de dèficit"

Andreu Mas-Colell: "L'acció política més contundent és no dignificar una xifra injusta de dèficit"

Els Pressupostos de 2014 es presentaran a finals d'octubre i no retallaran despesa

query_builder   7 agost 2013 13:25

event_note Nota de premsa

Andreu Mas-Colell: "L'acció política més contundent és no dignificar una xifra injusta de dèficit"

Els Pressupostos de 2014 es presentaran a finals d'octubre i no retallaran despesa

 
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha confirmat avui que els pressupostos de l’any 2014 es presentaran a finals del mes d’octubre i que el proper 27 d’agost s’aprovarà el decret per ajustar l’actual pròrroga pressupostària al nou objectiu de dèficit de l’1’58% imposat per l’Estat espanyol.
 
En una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio, Mas-Colell ha considerat que el sostre de l’1’58% per a l’any 2013 és “injust” i que, a aquestes alçades de l’any i amb el marge que ens deixa aquest sostre de dèficit, “no val la pena dignificar-lo amb un debat pressupostari; no vivim temps de normalitat i, per tant, no té sentit fer veure que les coses són normals”. No obstant això, el conseller ha anunciat que, un cop aprovat el nou decret de pròrroga, el presentarà al Parlament de Catalunya: “Ja hem demanat la compareixença. No tinc cap dubte que hi haurà debat i votacions”.
 
El conseller d’Economia ha advertit que seria una lectura ingènua pensar que l’Administració ha gastat exactament 7/12 parts del pressupost i que, malgrat que s’ha reduït la despesa, el marge fins a l’1,2% de dèficit està pràcticament esgotat i la gestió de l’adaptació a l’1,58% serà complicada. Mas-Colell ha xifrat l’ajust aproximat per a aquest any entre 2000 i 2500 milions d’euros.
 
Mas-Colell ha assegurat que la intenció del govern és no retallar despesa el 2014 i ha anunciat una “batalla legítima per ampliar els ingressos” perquè Catalunya és contribuent neta a Espanya i ha indicat tres línies d’acció: millorar els ingressos previstos pel model de finançament que, contradient  els anuncis de millora de la conjuntura del govern central, detreuen 500 milions respecte al 2013, l’aplicació retroactiva a 1 de gener del 2014 d’un model de finançament més just i el pagament de deutes amb Catalunya com ara la Disposició Addicional tercera.
 
El titular d’Economia ha afegit que hi haurà pocs marges per incrementar els impostos, però que les mesures impositives, encara per tancar i refinar amb ERC, aniran en el procés de la llei d’acompanyament pressupostari o potser en una llei separada si la tècnica legal ho recomana.
Mas-Colell també ha volgut deixar clar que Catalunya no s’ha beneficiat del recent increment de l’IVA aprovat pel Govern espanyol, i que “dir que nosaltres rebem el 50% de l’IVA és una falta de precisió, una mentida blanca, perquè hi ha un mecanisme d’ajust del model de finançament pel qual qualsevol augment de l’IVA se’ns detreu a través del fons de suficiència”.

El conseller ha insistit en què la planificació pressupostària s’ha d’ajustar a les disponibilitats de liquiditat, i que aquestes depenen del Govern espanyol: “No ens enganyem, el grau de control a distància que es pot exercir i que s’exerceix des de Madrid és molt considerable. Las fiscalitat de la Generalitat està extremament condicionada pel ministeri de Hisenda”, ha afegit.
 
Preguntat sobre l’efecte que pugui tenir aquesta asfíxia financera sobre els resultats de la consulta sobiranista, el conseller ha afirmat que des del Govern espanyol “pensen que aquest és un núvol que passarà, i es trobaran amb una sorpresa. Jo els dic que l’únic que pot escampar el núvol és que fem una consulta i preguntem a la gent”
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 27