Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura convoca els ajuts a les ADV 2013

query_builder   12 agost 2013 13:37

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura convoca els ajuts a les ADV 2013

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha aprovat les bases reguladores dels ajuts al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal i ha convocat els corresponents al període 2013, com publicava la setmana passada el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
 
El treball especialitzat en matèria de sanitat vegetal requereix d’una elevada preparació, disponible solament amb personal tècnic altament qualificat, degudament format i, si és possible, amb experiència, la qual cosa suposa una dificultat de gestió directa d’aquest treball per una explotació.
 
A més de l’alta especialització, la situació constantment canviant de l’evolució de les plagues i malalties dels cultius implica la necessitat d’un suport de personal tècnic en constant formació i permanent actualització del seu coneixement, adaptat a la realitat dels conreus i a les condicions agroclimàtiques de cada zona.
 
En aquest sentit, la normativa publicada preveu una adaptació progressiva del treball de la sanitat vegetal i les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) a la Gestió integrada de plagues en línia amb els objectius de la Directiva 2009/128/CE, la qual estableix el marc de l’actuació comunitària per aconseguir un ús sostenible dels plaguicides.
 
D’altra banda, la gestió de la prevenció i lluita contra determinades plagues i malalties sovint no es pot limitar a la dimensió de l’explotació individual i necessita d’un plantejament col•lectiu i d’una visió conjunta en el territori. Les plagues de quarantena i les declarades d’utilitat pública tenen moltes vegades aquestes característiques. Per aquesta raó, la present convocatòria d’ajuts a les ADV preveu, a més, unes actuacions especials per a la lluita contra el foc bacterià dels fruiters de llavor, molt necessàries per a l’eradicació d’aquesta malaltia a les zones fructícoles de Lleida i Girona on s’han detectat focus enguany.
 
Les ADV van ser regulades a Catalunya l’any 1983 amb l’objectiu de col•laborar amb l’Administració per lluitar de manera col•lectiva contra els agents nocius dels vegetals. Això es tradueix, de fet, en una regulació del treball tècnic en l’àmbit de la sanitat vegetal des del sector privat i a iniciativa de les persones agricultores.
 
Des dels seus inicis han estat una eina molt important en la lluita contra les plagues, malalties i males herbes habituals dels vegetals, però també han suposat un suport molt rellevant per a la prevenció i lluita d’aquelles noves especialment perilloses contra les quals s’han establert mesures obligatòries per evitar la seva introducció i propagació. Aquesta gestió i col•laboració amb els organismes públics des de la iniciativa privada ha estat molt ben valorada per l’Administració de la Generalitat de Catalunya i objecte de promoció des dels seus inicis per ser una eina eficient de la lluita contra els problemes dels cultius en el territori i de foment de la gestió integrada de plagues
 
L’objectiu global dels ajuts en matèria de sanitat vegetal regulats en la Ordre publicada són els serveis en matèria de sanitat vegetal adreçats a la prevenció i millora de la lluita contra els agents nocius dels vegetals que incloguin les actuacions d’assistència tècnica i de prevenció i lluita contra aquelles plagues, malalties i males herbes prioritàries per al Departament detallades als annexos de l’Ordre. D’altra banda, aquesta Ordre estableix incentius econòmics específics per a aconseguir el reforçament de l’actuació de les ADV que treballen amb els productors ecològics.
 
Els ajuts per a aquesta convocatòria estan dotats amb un import de 1.800.000 euros. El termini de presentació de les sol•licituds és d’un mes.
 
Finalment, cal destacar l’important esforç que ha fet pel Departament per mantenir anualment els imports d’aquests ajuts, atès que les ADV són considerades eines indispensables en la sanitat vegetal a Catalunya.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.