Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El DAAM reafirma el seu compromís amb la ramaderia ecològica

query_builder   19 agost 2013 12:30

event_note Nota de premsa

El DAAM reafirma el seu compromís amb la ramaderia ecològica

 
· L’endarreriment del pagament dels ajuts agroambientals cofinançats es deu a l’eliminació de les aportacions de fons de l’Estat
 
· El Departament confirma el seu compromís amb els ramaders ecològics a avançar amb càrrec al seu pressupost els diners que no posarà el Ministeri, per tal que puguin cobrar aquest ajut dins l’exercici 2013
 
· Agricultura treballava amb l’horitzó de poder fer efectiu aquest pagament dins del proper mes de setembre
Ramaderia ecològica
Ramaderia ecològica
 
 
 
La ramaderia ecològica  està considerada pel Departament com una de les línies de futur, especialment en les zones de muntanya. El Departament ha propiciat la construcció de les infraestructures bàsiques per consolidar aquesta activitat productiva com son la construcció de un escorxador, la posta en marxa de una sala de especejament, o la creació de una granja en comú. També s’han fet d’altres modificacions de fons en els criteris dels ajuts que afavoreixen els ramaders de les pastures en alta muntanya, posant així mes hectàrees potencialment ‘de pastura’ al servei de la ramaderia ecològica .
 
Aquesta activitat també es veu recolzada per les mesures agroambientals del Pla de Desenvolupament Rural, PDR, actualment vigent reconeixent així d’altres valors que comporta aquesta activitat com el manteniment del paisatge i de l’equilibri territorial.
 
Entre aquestes actuacions cal destacar la que s’ha desenvolupat en el període final en què ens trobem ara del Programa de Desenvolupament Rural 2007-2013: el Departament ha tramitat una reestructuració del mateix davant la UE per tal d’adaptar-lo millor al que ha estat la seva real aplicació fent un traspàs de diners de les línies menys utilitzades a les que es consideren més importants. Precisament, una de les línies que n’han sortit reforçades és la de ajuts agroambientals .
 
L’únic compromís que resta pendent és el pagament del ajuts agroambientals per aquest sector dins del termini del primer semestre del 2013, i no ha estat per manca de voluntat del Departament d’Agricultura ni del Govern de la Generalitat.
 
Tal com s’ha exposat davant el sector en les reunions mantingudes amb els  representants dels ramaders per part del director general de desenvolupament rural; Jordi Sala, el passat mes de juliol, i ratificat per part del delegat del Govern en la reunió que mantingueren la setmana passada, l’endarreriment està ocasionat per la retirada i eliminació de les aportacions que correspon fer a l’Estat, atès que es tracta  d’ajuts cofinançats a tres bandes (UE, Estat i Departament d’Agricultura) .
 
Si be els fons de la Unió Europea  arriben sense dificultat i el Departament d’Agricultura té reservada la seva part, el problema s’origina quan el Ministerio comunica que s’ha quedat sense fons per cofinançar aquestes mesures i anuncia que aquest any no farà cap mes aportació.
 
En conseqüència, el Departament d’Agricultura, en línia la seva política de suport a la ramaderia ecològica, en les dues reunions esmentades anteriorment es va comprometre amb els ramaders a avançar amb càrrec al seu pressupost els diners que no posarà el ministeri, per tal que puguin cobrar aquest ajut dins del present exercici 2013, i evitar així que el sector hagi de quedar a l’espera de la hipotètica transferència de ministeri que ja no seria fins el 2014.
 
El Departament demana paciència al sector ja que per fer front a aquest esforç pressupostari afegit i aportar uns recursos que havia de posar l’Estat necessita temps en l’actual marc de dificultat econòmica per reorganitzar les partides pressupostàries que permetin cobrir la part  que deixa de posar-hi l’Estat. Tot i així, es treballava amb l’horitzó de poder fer efectiu aquest pagament dins del proper mes de setembre.
 

1  

Fitxers adjunts

Ramaderia ecològica

Ramaderia ecològica
JPG | 4362