El conseller de Justícia presideix l’acte de commemoració Cap al centenari de la Mancomunitat de Catalunya, organitzat per la Universitat Catalana d’Estiu
El conseller Gordó participa a la Universitat Catalana d'Estiu
El conseller Gordó participa a la Universitat Catalana d'Estiu
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha presidit aquest migdia l’acte de commemoració Cap al centenari de la Mancomunitat de Catalunya, organitzat per la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent. En el seu parlament, el conseller Gordó ha reconegut les figures de Prat de la Riba i de Cambó com “els articuladors del catalanisme polític i de la nostra primera victòria nacional des del 1714”. En aquest mateix sentit, el titular de Justícia s’ha referit a aquella generació de 1914 com a “victoriosos”, fruit de la negociació i el diàleg, fins a generar una “consciència de realitat única” que aglutinava realitats culturals, històriques i administratives, entre d’altres.
 
Segons Germà Gordó, “Prat de la Riba i Cambó van fer una tasca impagable: despertar el catalanisme tradicional i fer-lo modern”. “Fer, fer i fer. Fer carreteres, fer eixos transversals, fer escoles, biblioteques, instituts, acadèmies, partits polítics. Articular coses reals, no només records històrics, culturals o literaris. Havia arribat l’hora de l’acció”, ha explicat Gordó.
 
En aquesta mateixa direcció, fent referència als canvis que es van propiciar pels volts de 1914, el titular de Justícia ha citat Prat de la Riba quan ha assegurat que “arriba un moment en què l’atmosfera ho propicia”. “S’acaba l’hivern i arriba la primavera dels pobles, i s’esdevé de forma natural, tard o d’hora, perquè quan una nació és una nació de debò, no hi ha sis generacions de repressió que puguin aturar-la. I quan arriba la primavera, el que és imperdonable és no aprofitar-la, al màxim, per a passar a l’acció”, ha dit el conseller Gordó.
 
Invocant de nou Prat de la Riba, el conseller de Justícia s’ha preguntat “com podien pensar que ens adheriríem més a aquelles institucions de l’Estat que, justament, són la negació de les nostres lleis, els nostres principis i els nostres costums?”.
 
En el seu parlament, Germà Gordó ha volgut recordar que llavors, i ara, “l’eina que fa transformar la política es diu partits polítics i ha fet una crida a valoritzar aquesta eina, perquè “les victòries no es fan soles, ni amb desconfiances eternes”. Gordó ha destacat la importància de les formacions polítiques com un mecanisme més per “transformar realitats”, com també ho fan altres institucions, associacions, entitats, però amb una capacitat més directa. Pel conseller Gordó, “això és el que van fer i el que hauríem de provar de recuperar, superant desconfiances i enfocant-nos a la construcció d’un futur més lliure”.
 
El conseller de Justícia ha recordat que “la Mancomunitat va ser la nostra primera estructura d’Estat i el nostre primer govern després de 1714”, i ha reblat “fent Estat, però sense oblidar la nació. Aprofitar la Mancomunitat, no per fer una mena d’Estat artificial i llunyà, sinó un Estat proper, popular, nacional, de mesura humana i que tothom identifiqués com a seu.”
 
Finalment, Germà Gordó ha posat de relleu que “sabem fer victòries” i ha fet una crida a “continuar en aquesta línia d’aspirar a la victòria, no només d’aspirar al somni”. Perquè, segons el conseller, “també hem de pensar en els besnéts dels nostres besnéts”.
 
“Ara estem passant un altre hivern, però si fem el que cal arribarà la nostra primavera; una primavera de progrés, de justícia social, de llibertat individual i de llibertat nacional. Ja la tenim a tocar, la podem ensumar; mantinguem la nostra voluntat, la nostra fermesa, i busquem ampliar la majoria”, ha conclòs el conseller Gordó.

2  

Fitxers adjunts

El conseller Gordó participa a la Universitat Catalana d'Estiu

El conseller Gordó participa a la Universitat Catalana d'Estiu
JPG | 761

El conseller de Justícia durant la seva intervenció

El conseller de Justícia durant la seva intervenció
JPEG | 100