Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El conseller Pelegrí (i president de l'AREFHL) es reuneix amb el Comissari d'Agricultura de la Unió Europea, Dacian Ciolos

El conseller d'Agricultura demana el compromís a la UE per estendre la Recerca i la Innovació dins la nova PAC

query_builder   4 setembre 2013 16:27

event_note Nota de premsa

El conseller Pelegrí (i president de l'AREFHL) es reuneix amb el Comissari d'Agricultura de la Unió Europea, Dacian Ciolos

El conseller d'Agricultura demana el compromís a la UE per estendre la Recerca i la Innovació dins la nova PAC

 

  • Pelegrí: “La recerca i la innovació són la base de l’agricultura del coneixement i del futur del sector”

 

  • Catalunya demana el suport de la UE perquè es respectin les competències regionals a l’hora d’aplicar la nova PAC

 

  • Pelegrí convida al comissari a la inauguració el Fruitcentre, centre de recerca referent a Europa en el sector de la fruita, que s'inaugurarà en les properes setmanes
Josep Maria Pelegrí i Dacian Ciolos
Josep Maria Pelegrí i Dacian Ciolos
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i President de l’AREFHL (Associació de les regions europees productores de fruites, llegums  i hortalisses), Josep Ma Pelegrí, acompanyat del delegat del Govern a Brussel·les, Pere Puig, i del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, s’ha reunit avui amb el comissari europeu d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Dacian Ciolos.
 
Es tracta de la primera trobada entre el conseller, en tant que nou president l’AREFHL -principal associació de regions europees productores de fruites, llegums i hortalisses integrada per 26 regions de 6 Estats europeus i que actualment presideix Catalunya- i el comissari europeu, al qual ha traslladat els objectius i el programa d’acció de la nova presidència  d’AREFHL i la preocupació del sector per l’impacte que pot comportar la nova PAC sobre el conjunt del sector horto-frutícola, i sobre les polítiques regionals en matèria d’Agricultura.
 
Pel que fa als objectius prioritaris de la presidència catalana de l’Arefhl, Pelegrí ha  remarcat la necessitat de buscar una “major complicitat amb al Comissió Europea en l’objectiu comú de construir una Europa millor, també  per a  les regions productores i pel sector productor de fruita llegums flor i planta ornamental i oli d’oliva i, alhora, reforçar la implicació del sector productiu i d’incrementar l’intercanvi d’experiències entre les organitzacions de productors regionals amb l’objectiu de millorar-ne la productivitat”.
 
El conseller d’Agricultura de Catalunya i president de l’Arefhl,Josep Maria Pelegrí, ha manifestat al comissari Ciolos el compromís de les polítiques regionals i de les organitzacions de productors amb promoure una agricultura de precisió i respectuosa amb el medi ambient.
 
Pelegrí ha plantejat al Comissari Ciolos la necessitat d’establir nous ‘partenariats’ dins els programes comunitaris de la Política agrària comuna (PAC) que afavoreixin la recerca, la innovació i la transferència tecnològica al sector i, en aquest sentit, ha demanat al comissari  vies de col·laboració per tal que les regions productores de fruita i hortalisses puguin participar de  les noves perspectives pressupostaries en aquest àmbit perquè “la recerca i la innovació són la base de l’agricultura del coneixement i del  futur del sector” .
 
Així mateix, ha posat els experts d’Arefhl (organitzacions de productors) i els experts en matèria agrària de les administracions regionals com la Generalitat de Catalunya  al servei d’aquest objectiu que permeti desenvolupar programes multiregionals atractius comptant amb el suport de l Comissió Europea que aportin valor al sector.
 
Pelegrí ha manifestat l’objectiu de l’Arefhl d’ampliar la seva capacitat de negociació com a organització de regions europees cercant la incorporació de més regions europees dins l’organització, en què ja participen 26 regions de 6 Estats de la UE (Espanya, França, Itàlia, Portugal, Bèlgica i Grècia), amb especial incidència al centre i nord d’Europa així com als nous Estats que s’han incorporat més recentment a la UE.
 
Pel que fa als temes prioritaris que preocupen al sector, Pelegrí ha traslladat al comissari d’Agricultura de la UE la preocupació per la necessitat de la garantia de la qualitat i de la seguretat alimentaria en totes les produccions de l’àmbit de l’AREFELH i  ha formalitzat la demanda d’exigència de la reciprocitat en la entrada de productes de països tercers.
 
Així mateix ha manifestat el “compromís de les regions de l’àmbit de l’Arefhl per la competitivitat de les nostres explotacions i la necessitat de dotar-nos d’instruments útils i eficaços en la gestió de les crisis”.
 
El conseller d’Agricultura de Catalunya i president d’Arefhl, Josep Maria Pelegrí, ha traslladat al comissari d’Agricultura de la UE l’extrema preocupació del sector i del Govern de la Generalitat de Catalunya per com s’aplicarà la  nova PAC, davant les maniobres recentralitzadores que intenten imposar certs Estats membres i que generen importants greuges entre regions, i ha demanat el suport al comissari perquè “faci que es respectin les competències que tenen les regons europees a l’hora d’aplicar la nova PAC”.
 
Finalment, el conseller i president d’AREFELH ha formalitzat la invitació per visitar el FruitCentre a Lleida, com a centre més important de recerca Europeu en el sector de la fruita que se inaugurarà en les properes setmanes.
 
 ______________________________________
 
Sobre el Fruitcentre:
 
El Fruitcentre de l’IRTA (Departament d’Agricultura)  serà el primer centre de seguiment de la postproducció de la fruita a Catalunya i un dels primers d’Europa, i comptarà amb una superfície de 4.000 metres quadrats. L’edifici acollirà una vintena de laboratoris que disposaran d'equipaments científics i tècnics d’última generació.
 
El Fruitcentre dirigirà la seva principal missió a l’aplicació del coneixement tècnic i científic, de forma integrada, en l’àmbit de la cadena de valor de la fruita des del cultiu fins al consumidor, abastant d’aquesta manera els processos de cultiu, collita, recepció de fruita, tractaments postcollita, control de qualitat, manipulació, embalatge, conservació, transport, transformació, distribució i consum. D’altra banda,  centrarà els seus objectius en la millora de la competitivitat del sector de producció, conservació, envasament, confecció,  transformats i distribució de la fruita, passant per la generació i desenvolupament de nova tecnologia, difusió i transferència de tecnologia, i assessorament i formació.
 
 
 

2  

Imatges

salutacio Pelegri-Ciolos

salutacio Pelegri-Ciolos 2605

moment de la reunió

moment de la reunió 2668