President

Born

El president Mas convida a "perseverar en una via catalana que pot impressionar el món igual que l'esperit de lluita de 1714"

query_builder   9 setembre 2013 22:47

event_note Nota de premsa

El president Mas convida a "perseverar en una via catalana que pot impressionar el món igual que l'esperit de lluita de 1714"

  • El cap de l’Executiu ha encapçalat aquest vespre la inauguració del Born Centre Cultural
  • Artur Mas assegura que “el segle XXI serà el segle en què Catalunya recuperarà la seva plena llibertat” i que les nostres armes per aconseguir-ho són “la democràcia, el civisme, l’esperit cívic i la mobilització”
El president, l'alcade Trias i la presidenta del Parlament, al Born Centre Cultural
El president, l'alcade Trias i la presidenta del Parlament, al Born Centre Cultural
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha convidat aquest vespre a tot el poble de Catalunya a “perseverar en una via catalana que estic segur que pot impressionar al món, igual que el va impressionar l’esperit de lluita i el sentit de país de les persones que van defensar aquesta ciutat i aquest país el 1714”.
 
El cap de l’Executiu ha llençat aquest missatge en la inauguració, aquest vespre, del Born Centre Cultural, un acte que ha marcat també l’inici dels actes del Tricentenari a Barcelona. Durant el seu parlament, el president Mas s’ha mostrat convençut que “el segle XXI serà el segle en què Catalunya recuperarà la seva plena llibertat” perquè l’anhel de llibertat del poble català s’ha mantingut viu des de la derrota de 1714.
 
“És cert que fa 300 anys se’ns va derrotar, però no va ser una derrota total ni definitiva, perquè no ens vàrem conformar amb la derrota”, ha subratllat Artur Mas. En aquest sentit, ha remarcat que, malgrat que vam perdre llibertats, “aquestes no varen morir i el somni de la llibertat recuperada també hi era en aquell moment”. “ I, avui, aquest somni, aquest anhel de llibertat, està més viu que mai”, ha reblat el cap de l’Executiu.
 
Malgrat que l’esperit de lluita segueix sent el mateix, Artur Mas ha emfatitzat que les armes del poble català ja no són les de 1714. “Ja no són ni els ganivets, ni les baionetes ni els fusells, sinó que són la democràcia, el civisme, l’esperit cívic i la mobilització, que vol dir que les grans majories que es vagin configurant al país s’expressin d’aquesta manera”, ha declarat el cap del Govern.
 
“Tenim un full de ruta ben traçat”, ha dit el president, i “el seguirem i el complirem mentre aquesta majoria del poble de Catalunya segueixi endavant amb el mateix esperit”. Però al costat d’aquell full de ruta, Artur Mas ha assegurat que “hi ha també una via catalana, que vol dir una manera de fer, i la nostra manera és la democràcia, el civisme, l’esperit cívic i la mobilització”.
 
El president ha remarcat que és molt important que avui Catalunya pugui mostrar-se al món amb aquestes cartes “que són les mobilitzacions de molta gent al carrer, com ara fa un any amb la gran manifestació de l’11 de setembre o com passarà aquesta diada, on centenars de milers de catalans uniran les seves mans en defensa de la llibertat del nostre país”. Una imatge, ha destacat, que recorda a la mobilització de Washington d’ara fa cinquanta anys, la marxa de l’I have a dream de Martin Luther King, on 200.000 persones van sortir al carrer a mobilitzar-se.
 
 
El nou Born Centre Cultural
 
El Born Centre Cultural, ubicat a l’antic Mercat del Born, és un equipament cultural del segle XXI que mostra la Barcelona viva i dinàmica del 1700 i els fets de 1714 en el context de la Guerra de Successió. Al jaciment es troben les restes del barri enderrocat per Felip V. Es tracta d’un espai polivalent i obert a tothom amb una extensa programació per convidar a la reflexió sobre el passat, el present i el futur de Barcelona i de Catalunya. El Born Centre cultural també serà l’epicentre dels actes de commemoració del Tricentenari a Barcelona, que tindran lloc entre setembre de 2013 i setembre de 2014.
 
El president ha assegurat que no hi podia haver una millor manera de començar els actes de la Diada Nacional que amb la “recuperació d’aquest espai simbòlic”, i ha explicat que, a partir d’avui, la Diada tindrà dos centres, el Born i la Ciutadella, “dos símbols d’abans i d’ara” que “representen l’esperit de superació de la capital de Catalunya i del poble català”. El Born, que simbolitza “la derrota, la desfeta de Barcelona i la pèrdua de les llibertats i de les institucions”. I La Ciutadella, que va representar “la repressió, la vigilància i l’estar sota control de les autoritats d’un Estat que ens imposava el seu ordre i les seves lleis, molts cops contràries a la voluntat del poble”.
 
“Però això és història”, ha assegurat el president, amb un Born recuperat i amb una Ciutadella que avui, amb el Parlament, “és el símbol de la nostra sobirania com a poble i com a país”. “Una sobirania encara avui limitada, massa limitada, que estem intentant eixamplar i que estic segur que ho aconseguirem fer”, ha destacat el cap de l’Executiu.
 
A l’acte també hi han assistit l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; la vicepresidenta i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega; el conseller de la Presidència, Francesc Homs; la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el conseller de Justícia, Germà Gordó, entre d’altres autoritats.

1  

Imatges

Inauguració del Born Centre Cultural

Inauguració del Born Centre Cultural 904

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia