Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura presenta resultats de la recerca en cereal d'hivern

query_builder   10 setembre 2013 08:40

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura presenta resultats de la recerca en cereal d'hivern

FOTO WEB
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han organitzat, per al proper dia 19 de setembre, a Vic, la jornada ‘RECOMEX: presentació de resultats de la recerca en cereal d’hivern’, inclosa dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2013.
 
Setembre és un més propici per a prendre algunes de les decisions més importants per a la propera campanya cerealícola 2013-2014. En aquest moment és especialment important disposar de la informació obtinguda en la recerca realitzada aquest darrer any pels instituts i serveis oficials, així com conèixer les innovacions que proposen les empreses dels sectors de les llavors, fitosanitaris, fertilitzants, entre altres. Així, aquesta jornada pretén ser un punt de trobada de professionals del sector dels cereals per a facilitar l’accés a aquesta informació.
 
El material vegetal continua essent un dels principals factors que permeten millorar els rendiments i la qualitat del gra. Les condicions ambientals són canviants i  els requeriments de resistència a malalties i accidents, qualitat, etc.,  que ha d’aportar el nou material vegetal, varien sovint. Per això, és important disposar d’informació sobre l’adaptació i les característiques agronòmiques de les noves varietats, per tal de disposar de majors garanties d’èxit en el seu cultiu.
 
Aquests darrers anys estan tenint una major prevalença determinats problemes sanitaris que afecten els cereals. El rovell groc, una malaltia molt agressiva, però no massa freqüent, ha mostrat atacs molt severs darrerament. La resistència de moltes de les varietats cultivades es veu trencada per l’aparició continuada de noves races d’aquest fong que posen en perill les produccions. En ordi, el conjunt de malalties que es coneixen amb la denominació de taques marrons, entre les quals es troba l’helmintoporiosi reticular, la ramulariosi, entre d’altres, està tenint cada vegada una major rellevància, principalment en les comarques litorals. D’altra banda, en algunes comarques interiors s’ha observat una major presència d’ajagut parasitari, principalment en determinades varietats cultivades en parcel·les amb un dèficit de rotació de cultius. I cal evitar les pèrdues de rendiment per aquestes causes.
 
Totes aquestes i altres problemàtiques es tractaran, des d’un punt de vista tècnic, en l’esmentada jornada, que esdevé, doncs, una immillorable oportunitat per als tècnics i productors de cereals per a actualitzar-ne el seu coneixement.
 
La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament a través de: IRTA Mas Badia (telèfon 972 780 275 – A/e: roser.sayeras@irta.cat), o bé a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat:
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Programa de la jornada.

Programa de la jornada.
PDF | 1887

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia