Direcció General de Comunicació

El Govern analitza l'informe del grup de treball sobre el fracking, que conclou que aquesta tècnica és

El Govern analitza l'informe del grup de treball sobre el fracking, que conclou que aquesta tècnica és "poc recomanable"

query_builder   10 setembre 2013 15:46

event_note Nota de premsa

El Govern analitza l'informe del grup de treball sobre el fracking, que conclou que aquesta tècnica és "poc recomanable"

  • El document també assenyala que el baix interès per als interessos energètics del país no justifica els costos socials locals que podrien produir-se
El Govern ha rebut l’Informe del grup de treball sobre l’extracció d’hidrocarburs per fractura hidràulica, document que ha de proporcionar a l’Executiu tota la informació necessària i contribuir a establir un criteri homogeni a l’hora de prendre decisions sobre aquesta tècnica.
 
D’acord amb totes les dades recopilades, l’informe conclou que és “poc recomanable”, amb la tecnologia actual, que s’impulsin iniciatives per a l’explotació d’hidrocarburs no convencionals per fracturació hidràulica a Catalunya, i també assenyala que el baix interès per als interessos energètics del país no justifica els costos socials locals que podrien produir-se.
 
En primer lloc, el document determina que Catalunya no disposa de recursos naturals que facin viable l’explotació del gas de roca mare. Segons la informació disponible, l’única formació geològica que seria homogènia amb les que s’exploten a la resta del món està ubicada als Pirineus i la seva extensió, potència i contingut de matèria orgànica són clarament inferiors a aquells que en garantirien la viabilitat.
 
Per això, el document descarta el gas de roca mare com una font potencial d’energia autòctona i recomana mantenir l’aposta per les polítiques d’estalvi i eficiència energètica i per les energies renovables com a eixos de la política energètica del país. 
 
D’altra banda, i davant una eventual sol·licitud de permís d’investigació, l’informe detalla exhaustivament els continguts que hauria de tenir l’estudi d’impacte ambiental d’aquest tipus de projectes, per tal de garantir el compliment de tots els requisits ambientals i de protecció de la salut.
 
A més, es proposa que aquestes activitats d’exploració i d’investigació d’hidrocarburs –no d’explotació- s’incorporin a l’annex 1.2.a de la Llei de prevenció i control ambiental de les activitats, que enumera les activitats sotmeses al règim de llicència ambiental.
 
Finalment, l’estudi també adverteix dels desequilibris que genera l’actual marc competencial, i recomana plantejar les accions pertinents per dotar la Generalitat d’un paper més determinant en la legislació, l’autorització i el control de l’exploració, la investigació i l’explotació d’hidrocarburs no convencionals del subsòl català.
 
La proliferació de l’ús de la fracturació hidràulica arreu del món i la manca de regulació i de coneixements dels seus impactes sobre el medi natural i la societat van conduir el Govern a encarregar aquest informe.
 
L’estudi, coordinat per la Secretaria d’Empresa i Competitivitat, ha estat elaborat per tècnics de les direccions generals d’Energia, Mines i Seguretat Industrial; de Qualitat Ambiental; d’Indústria; de Polítiques Ambientals; d’Administració Local; de Medi Natural i Biodiversitat; de Desenvolupament Rural; de Coordinació Interdepartamental, l’Institut Català d’Energia (ICAEN), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Institut Geològic de Catalunya.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia