Direcció General de Comunicació

El Govern aprova la memòria preliminar per tramitar la llei de creació de tres nous impostos mediambientals

El Govern aprova la memòria preliminar per tramitar la llei de creació de tres nous impostos mediambientals

query_builder   10 setembre 2013 15:49

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la memòria preliminar per tramitar la llei de creació de tres nous impostos mediambientals

  • Els nous tributs gravaran les emissions contaminants que produeix l’aviació comercial; la producció termonuclear d’energia elèctrica i l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera
  • Amb aquests tres nous impostos, el Govern preveu recaptar uns 50 milions d’euros l’any
  • Les noves figures tributàries segueixen les recomanacions europees en matèria de sostenibilitat
El Govern ha acordat avui aprovar la Memòria preliminar a l’inici de la tramitació de l’avantprojecte de llei de creació de determinats impostos mediambientals, que incorpora tres nous tributs: l’impost sobre les emissions contaminants que produeix l’aviació comercial, l’impost sobre la producció termonuclear d’energia elèctrica i l’impost sobre l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera. Es tracta de tributs que ja funcionen en altres comunitats autònomes de l'Estat o en països europeus amb més tradició en fiscalitat verda.
 
Els ingressos addicionals que generin aquests nous impostos permetran finançar, en part, inversions públiques orientades a la millora de l'entorn. Així també es pretenen incentivar conductes més respectuoses amb el medi ambient, en línia amb les recomanacions de la Unió Europea.
 
Recaptació estimada de 50 milions d’euros
 
La memòria preliminar aprovada avui, requisit obligatori per a la tramitació de qualsevol iniciativa legislativa que proposin els departaments, descriu els trets bàsics de les figures fiscals proposades.
 
En el cas de l'impost sobre les emissions de l'aviació comercial, es tracta d'un tribut que hauran de satisfer les companyies aèries (o els titulars de les aeronaus) i que ja s'aplica a països europeus com ara França, Alemanya i el Regne Unit. La seva recaptació anual aproximada a Catalunya seria de 3,6 milions d’euros.
 
Pel que fa a l'impost sobre la producció termonuclear d’energia elèctrica, gravarà l'impacte i eventual dany (incidència, alteració o risc de degeneració) en el medi ambient derivats de l'activitat de producció termonuclear d'energia elèctrica. L'hauran de satisfer les persones que realitzin aquesta activitat, i la base imposable serà la quantitat bruta d'electricitat produïda. La Comunitat Valenciana acaba d'implantar aquesta figura impositiva, que a Catalunya generaria uns ingressos anuals estimats de 43 milions d’euros.
Finalment, l'impost sobre l'emissió de gasos i partícules a l’atmosfera grava les emissions de certes substàncies generades per determinades instal·lacions industrials i de combustió, i l'hauran de pagar els subjectes que realitzen l'activitat que genera les substàncies contaminants. Castella la Manxa, Aragó, Galícia, Andalusia, Múrcia i la Comunitat Valenciana ja apliquen impostos similars, i s'estima que a Catalunya generarà una recaptació anual de 2,76 milions d’euros.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia