• En el missatge institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, el cap de l’Executiu recorda la “gran manifestació” de fa un any i assegura que “demà tornarem a tenir una gran mostra de patriotisme, de civisme i de compromís”
  • Artur Mas insisteix que “el meu compromís, avui, no només és tan sòlid com el de fa un any, sinó que és clarament explícit: el poble de Catalunya ha de ser consultat l’any vinent sobre el seu futur polític”
Missatge institucional del president
Missatge institucional del president
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat aquest vespre en el seu missatge institucional amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya que “el full de ruta està traçat: dret a decidir, consulta, transició nacional i forma d’Estat” i ha afegit que al costat del full de ruta hi ha un catalan way, una via catalana, una manera de fer”, és a dir, “democràcia, diàleg, legalitat, civisme, esperit pacífic, àmplies majories i respecte a les minories”. El president ha remarcat que “no ens hem d’apartar ni un mil·límetre del full de ruta, però tampoc de la via catalana o manera de fer”, perquè “cal fer la transició nacional, però cal fer-la bé. I això és responsabilitat de tots”.
 
El cap de l’Executiu ha recordat la “gran manifestació” que fa un any va recórrer els carrers de Barcelona, que “va demostrar la fermesa de la nostra voluntat col·lectiva i el nostre anhel per decidir el nostre futur democràticament, pacíficament i en llibertat”. I ha assegurat que “demà tornarem a tenir una gran mostra de patriotisme, de civisme i de compromís”, tant en els actes institucionals i de les entitats del país com “quan centenars de milers de ciutadans enllaçaran les seves mans per expressar de nou aquest anhel de llibertat, de pau, de democràcia i de justícia social”.
 
El president Mas també ha assenyalat que, com l’any passat, el seu paper institucional aconsella que no hi sigui físicament, en la Via Catalana, però ha insistit que “el meu compromís, avui, no només és tan sòlid com el de fa un any, sinó que és clarament explícit: el poble de Catalunya ha de ser consultat l’any vinent sobre el seu futur polític”. 
 
En aquesta línia, el cap del Govern ha remarcat que “tan ferm és el meu compromís” amb la consulta que “estic disposat a utilitzar tots els instruments democràtics i legals a les meves mans per facilitar que els ciutadans de Catalunya puguin decidir el seu futur com a país”. El president també ha expressat la seva voluntat que tot aquest procés “sigui gestionat amb seny”, perquè “només fent bé les coses podrem aconseguir els nostres objectius”.
 
Aixecar el país econòmicament
La situació econòmica del país ha ocupat també bona part del missatge institucional del president, que ha explicat que “tot i que l’exercici del dret a decidir és l’objectiu polític més transcendent d’aquesta legislatura, altres reptes, objectius i desafiaments se situen al mateix nivell: aixecar el país econòmicament, redreçar-lo socialment, enaltir-lo democràticament”.
 
En aquesta mateixa línia ha afegit que cal “passar de la recessió a la creació de riquesa; de l’atur a la feina; de l’aprimament de l’estat del benestar al seu nou enfortiment; de l’amenaça sobre les polítiques públiques a la seva garantia, i del deteriorament de la confiança entre institucions i ciutadania a un clima de transparència i de respecte mutu”.
 
El president Mas ha assenyalat que “dret a decidir, prosperitat, justícia social i qualitat democràtica són parets mestres de la casa que volem construir” i que encara que sigui amb “instruments insuficients, fins i tot en algunes ocasions dramàticament insuficients, estem treballant per reforçar totes les parets mestres”.
 
Artur Mas ha subratllat que Catalunya està treballant per “deixar enrere la recessió, l’atur i l’augment de la pobresa”, així com “per aturar les retallades i estabilitzar les finances públiques” i per “augmentar l’èxit escolar i poder atendre correctament les persones malaltes o més vulnerables”.  “La nostra Diada Nacional també és això: construir un país socialment just, econòmicament benestant, culturalment avançat i democràticament exemplar”, ha reblat.
 
El president de la Generalitat ha tancat el seu discurs citant Salvador Espriu, de qui enguany es commemora el centenari del seu naixement, que, adreçant-se a Espanya, proclamava “escolta, Sepharad: les persones no poden ser si no són lliures”. “Tres segles després, l’anhel de llibertat segueix ressonant de nord a sud, i de llevant a ponent. I ressona amb més força que mai”, ha conclòs el president.
 
S'adjunta el text del missatge.
 

1  

Vídeos

Missatge institucional del president Mas amb motiu de la Diada

2  

Fitxers adjunts

El president Mas, durant la gravació del missatge

El president Mas, durant la gravació del missatge
JPG | 1022

Missatge institucional del president de la Generalitat

Missatge institucional del president de la Generalitat
PDF | 101