Avui s’ha signat el Conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, el Consell General del Poder Judicial i la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya, destinat a la formació en dret civil català de jutges i magistrats i al reconeixement oficial de la certificació corresponent
 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carles Cruz, Ramon Camp i Miguel Julián Collado, i la directora de la Fundació per a la Universitat Oberta de Catalunya (FUOC), Mireia Armengol, han signat avui un acord de col·laboració per al programa formatiu en matèria de dret civil català adreçat a jutges i magistrats i el reconeixement oficial del títol que se n’obtindrà.
 
El Conveni té per objecte establir el programa formatiu de dret civil català, que s’insereix en el marc de les activitats de formació per a jutges i magistrats del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), i reconèixer com a títol oficial el certificat expedit per la FUOC com a acreditació del coneixement de dret civil català. Té una durada de 120 hores lectives, equivalents a 12 crèdits, i s’hi preveu una participació màxima de 60 jutges i magistrats.
 
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha destacat durant el seu parlament que el CEJFE ha ofert aquest curs als jutges i magistrats que treballen a Catalunya, i el CGPJ, als qui treballen a la resta de l’Estat.
 
“Aquesta doble oferta –ha asseverat Gordó- permet que els professionals que treballen a casa nostra puguin aprofundir en els coneixements de la matèria i que els qui estan treballant fora de Catalunya la puguin conèixer i aplicar en el moment que hi siguin destinats”.
 
Així mateix, el titular de Justícia ha explicat que a partir de 2007 es va acordar incloure en el curs de dret civil català els alumnes de l’Escola Judicial que ho demanessin per ampliar la seva formació.
 
Gordó ha posat en relleu el paper de la Universitat Oberta de Catalunya, que va permetre iniciar a partir de 1999 l’activitat docent a distància, tot utilitzant l’aula virtual del CGPJ i del CEJFE, que va habilitar una aula en castellà i una altra en català.
 
Ramon Camp, vocal del CGPJ, ha destacat que “aquest és un Conveni que ve d’una continuïtat dels programes  de dret civil català i a refermar la col·laboració entre el Consell, la UOC i el Departament de Justícia”. “I, en quest sentit valorem molt positivament la feina de la UOC”, ha conclòs Camp.
 
Per la seva banda, el director d’Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC, Agustí Cerrillo, que ha estat present en l’acte de signatura, ha comentat: "la UOC, que té una llarga experiència i un gran potencial en la formació continuada, permetrà amb aquest curs l'actualització d'un col·lectiu de jutges i magistrats altament qualificats a través del campus virtual".
 
El contingut del programa docent inclou la formació en àmbits del dret civil català, com ara el dret civil patrimonial, el dret de la persona i de família i el dret de successions. Els materials són elaborats per catedràtics i professors de dret civil català de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra i per magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Els alumnes disposen de l’assistència d’un tutor.
 
El curs compta amb un pressupost de 48.300 euros, que serà la quantitat que el CGPJ abonarà a la FUOC. La Generalitat, mitjançant el Departament de Justícia, i a través del CEJFE, col·laborarà en l’organització per al desenvolupament del programa de dret civil català.
 
Per garantir-ne una coordinació adequada, es constitueix una comissió de seguiment formada per un representant del CGPJ, un altre del CEJFE i dos de la UOC, que resoldran els dubtes i faran el seguiment i avaluació del Conveni, entre altres actuacions.
 
El Govern de la Generalitat, a través del Departament de Justícia, col·labora des de fa anys amb el CGPJ en matèria de formació. Concretament, el 22 de gener de 1992 el CGPJ i el Govern de la Generalitat van subscriure un conveni de cooperació en matèria de formació continuada de magistrats i jutges amb destinació als òrgans judicials de Catalunya.
 
A l’acte de signatura, hi han assistit també el director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Xavier Hernández, i  el director d’Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC, Agustí Cerrillo.
 

2  

Fitxers adjunts

Fotografia de l'acte 1

Fotografia de l'acte 1
JPG | 410

Fotografia de l'acte 2

Fotografia de l'acte 2
JPG | 433